Diari Més

Ensenyament

Els pares d'un escolar amb autisme reclamen una plaça a un centre adaptat

En nen, que cursava tercer de primària a l’Escola Mowgli, ha estat reubicat a l’Escola Ciutat de Reus i la «manca de recursos» l’aparta de certes rutines

Una imatge d'arxiu de la façana de l'Escola Ciutat de Reus.

Els pares d'un escolar amb autisme reclamen una plaça a un centre adaptatOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La família de l’alumne de l’Escola Mowgli amb trastorn de l’espectre de l’autisme que, a causa de la pèrdua d’hores de vetllador, havia vist l’hivern passat limitada la seva capacitat per anar a col·legi, reclama més recursos o bé una plaça completa d’ensenyament especial després que el nen hagi resultat expulsat del centre on estudiava arran d’una agressió a un company de classe. Al noi, que es troba cursant tercer de primària, se l’ha reubicat a l’Escola Ciutat de Reus «perquè té una ràtio inferior que, segons ens deien, hauria de servir perquè estigués millor atès».

Amb tot, els pares lamenten que les hores de vetllador que li han estat assignades –i que van incrementar-se a l’hivern per passar de 9 a 16 de setmanals– encara són insuficients i que, en la nova situació, han comportat la pèrdua de l’accés al menjador escolar i que el nen quedi aïllat d’activitats com ara «una excursió que s’allargui tot el dia, perquè el vetllador només hi és als matins i, sense ell, no hi pot anar». A banda de les classes a l’Escola Ciutat de Reus, el petit també assisteix durant algunes hores, dos dies a la setmana, a l’Escola Alba.

Els pares denuncien que «el canvi continu de vetllador, un cop que ja es troba còmode amb ell» que asseguren que està tenint lloc «perjudica el nen», com també ho fa el fet que «es perdi certes classes perquè no el té» i que, «malgrat tot, se li exigeixi el mateix nivell que a la resta». Sostenen que, «tal com ens aconsellen els psicòlegs», el petit «estaria millor a una escola adaptada perquè disminuiria el seu nivell de frustració» i mantenen haver constatat que els recursos dels centres ordinaris, tot i la voluntat que s’hi posi, «no són adients per aquest cas».

Apunten que, «tot i que quan ho vam demanar per primera vegada des d’Ensenyament ens van dir que no era adequat canviar-lo d’escola a meitat de curs, ara sí que ho han fet per portar-lo a la Ciutat de Reus» i critiquen la «incomprensió» del sistema davant la situació del nen, que «no és bona per ningú ni tampoc per ell, perquè avança més a poc a poc en els estudis i no rep el tracte que necessitaria».

L’agressió a un company

L’expulsió que ha portat el nen fora de la Mowgli es produïa a principis del passat mes de febrer quan, tal com detalla la notificació del mateix centre, l’alumne va «amenaçar la mestra amb unes tisores i, en cridar-li l’atenció, va llençar-les a l’aire travessant la classe i anant a parar al cap» d’un altre alumne que va rebre atenció mèdica. La família del nou assegura que «entenem la preocupació que poden sentir els pares d’altres alumnes» per episodis com aquest, i és també per això que la figura del vetllador «és necessària a temps complet, o bé una plaça també de tot el dia a una escola especial on es tracti habitualment l’autisme». Però, «Ensenyament ens nega totes dues alternatives i, mentrestant, va passant el temps i tot es deteriora. Sentim que no tenim cap més sortida i que se’ns tanquen portes que ens fan molta falta», conclouen.

tracking