Diari Més

Municipal

La fase d'al·legacions pot demorar l'aprovació final del Pressupost de Reus

La resolució de les possibles esmenes que es puguin plantejar a partir de dissabte pot endarrerir més els nous comptes

El darrer plenari del mes d'abril.

La fase d'al·legacions pot demorar l'aprovació final del Pressupost de ReusOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Amb la vista posada en el calendari. I amb les fulles preparades del mesos de maig i de juny. Reus tindrà nou Pressupost, com s’ha posat de manifest. Però, ¿quan entraran en vigor, de forma definitiva, i per tant, permetran materialitzar les inversions que té previstes l’equip de govern per aquest any? Tot dependrà de si es presenten o no al·legacions a l’aprovació inicial dels comptes, que quedarà fixada a partir de la mitjanit de dissabte -essent inicialment aprovats la matinada de dissabte 13–.

Durant 15 dies hàbils, s’obre el període d’exposició pública per a que qualsevol partit, entitat o ciutadà pugui raonar alguna qüestió. Segons fonts del consistori, «es tractaria fonamentalment de qüestions tècniques, i normalment no es presenten». En qualsevol cas, també aclareixen que sempre s’avaluen la idoneïtat d’aquestes al·legacions a nivell jurídic. En un escenari hipotètic en què es puguin produir al·legacions, el ciutadà de Reus veuria com, de moment, la demora dels comptes seguiria vigent fins a que es contestessin; en altres paraules, se seguiria disposant dels mateixos comptes, que estan prorrogats des de principis d’any. En cas que no hi hagi esmenes, llavors sí que Reus, al mes de juny ja tindria les noves consignacions pressupostàries.

L’alcalde seguirà al capdavant

Els pressupostos rebran llum verda en un procediment vinculat a la qüestió de confiança a l’alcalde, Carles Pellicer, que no va prosperar. El procediment indica que els comptes queden igualment aprovats si en el termini d’un mes després del rebuig -que va finalitzar el 12 de maig- no es presenta una moció de censura amb candidat alternatiu a alcalde, o si aquesta no prospera, amb el suport de la majoria absoluta del plenari. Que tiri endavant una moció de censura és una quimera. Almenys, en els propers sis mesos.

En aquesta partida d’escacs, recordem que la majoria necessària que es necessita són 14 vots, els quals no s’arribaran a materialitzar. El posicionament de la CUP ha estat clar: erigir-se com alternativa de govern, en tant que va ser la segona força més votadaa les Municipals. Recolzament que C’s rebutjava, i feia seva una alternativa: proposar com a batlle al candidat socialista, el qual hauria de buscar al seu torn de la CUP. Els cupaires, però, no volen ni sentir a parlar de la formació taronja, però al mateix temps, se senten rebutjats pels socis de Pellicer al govern, ERC i Ara Reus. Ara Reus qualificava de «cortina de fum» les intencions de la formació anticapitalista. ERC, en la línia del partit de Jordi Cervera, seguia estenent la mà i la confiança a Pellicer.

El pressupost de Reus per al 2017 és de 323 milions d’euros i s’estructura en tres eixos: un lleuger increment dels ingressos; el sanejament dels comptes municipals, que permeten reduir l’endeutament i les despeses financeres; i un increment de les partides en les àrees estratègiques.

tracking