Diari Més

Policial

Els fets delictius es redueixen un 14% a Reus en cinc anys

El 2016 es tanca amb un repunt del 2,7%, que s’atribueix a més pressió i proximitat policials

L'alcalde de Reus, Carles Pellicer, enraonant amb el conseller d'Interior, Jordi Jané, a les portes de l'Ajuntament de Reus.

Carles Pellicer, robatori, fet, Reus, delicte, policia, Guàrdia Urbana, Mossos d'Esquadra, Jordi JanéACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La ciutat de Reus acumula una reducció del 14% dels fets delictius en els darrers cinc anys, segons s’ha donat a conèixer aquest dimecres durant la reunió de la Junta Local de Seguretat. Entre els anys 2012 i 2016, la ciutat va registrar gairebé 1.200 fets delictius menys, tot i que l’any passat l’activitat delictiva va repuntar un 2,7% -amb un total de 185 delictes més-. Durant el 2016, els robatoris amb força a domicilis a Reus es van disparar un 17%, segons ha indicat el conseller d’Interior, Jordi Jané, mentre que els robatoris violents a habitatges es van reduir un 10%. La junta ha atribuït el lleuger augment dels fets coneguts a un reforç de la presència i la pressió policials -que permet detectar i resoldre més delictes-, i a la proximitat de l’acció policial -que facilita la denúncia per part de la ciutadania amb serveis com les comissaries externes de proximitat-.

Segons han informat aquest dimecres el conseller d’Interior, Jordi Jané, i l’alcalde de Reus, Carles Pellicer, els delictes més habituals a la ciutat són de poca intensitat, alhora que s’ha registrat una reducció del nombre de delictes violents. De fet, en els darrers dos anys no s’ha registrat cap homicidi a la capital del Baix Camp, segons han destacat.

L’any passat es van denunciar 7.083 fets, 185 més que el 2015. La gran majoria -5.882 casos- corresponen a delictes contra el patrimoni, entre els quals destaquen els furts, els danys, els robatoris amb força a l’interior de vehicles, les estafes i els robatoris amb força a l’interior de domicilis. A més, 887 fets corresponen a delictes contra les persones, principalment amenaces i lesions.

Jané ha explicat que els robatoris amb força a domicili a Reus es van disparar un 17% l’any passat, mentre que els robatoris amb violència a l’interior d’habitatges van caure un 10%. Segons ha detallat el conseller, la incidència dels robatoris violents a Reus es dona, amb més freqüència, en pisos del nucli urbà. En concret, se’n van registrar 400 casos, en els més de 49.000 habitatges de què disposa la ciutat.

La reunió de la Junta Local de Seguretat ha subratllat que la cooperació i la coordinació entre els cossos policials, i la col·laboració ciutadana, permeten mantenir uns «alts nivells» de seguretat a Reus. L’any passat, la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra van patrullar plegats durant més de 3.500 hores i van portar a terme 168 dispositius policials conjunts, en ocasions en col·laboració amb altres cossos.

Durant tot el 2016, la Guàrdia Urbana de Reus va atendre més de 58.000 trucades, va realitzar gairebé 24.000 hores de patrullatge de proximitat i va atendre gairebé 3.300 persones a les Comissaries Externes de Proximitat. Els responsables policials han afirmat que mantindran l’estratègia de proximitat implementada, que es basa en més presència als barris i a les zones comercials, en reforçar la prevenció amb un major grau de visibilitat dels agents i en enfortir les relacions amb la comunitat i el teixit social de la ciutat.

Preocupació per l’incivisme

L’anàlisi de les dades per part de la Junta Local de Seguretat ha posat de manifest la influència que l’incivisme té en la percepció de seguretat per part de la ciutadania. Precisament, la Guàrdia Urbana va obrir durant el 2016 més de 2.100 expedients en relació a l’Ordenança de Civisme, als quals cal sumar-hi les més de 800 actes aixecades pels Mossos d’Esquadra. En aquest àmbit, la Unitat de Mediació i Resolució de Conflictes de la Guàrdia Urbana va tractar 211 casos l’any passat .

Xarxa Rescat

A l’inici de la reunió de la Junta Local de Seguretat, l’alcalde de Reus, Carles Pellicer, i el conseller d’Interior, Jordi Jané, han signat un conveni pel qual l’Ajuntament de Reus s’adhereix a la Xarxa Rescat de Radiocomunicacions d’Emergències i Seguretat de Catalunya. El consistori ja ha iniciat la tramitació per licitar el material per poder-se incorporar a la xarxa. Al seu torn, el Departament d’Interior cedirà durant un any 85 emissores portàtils i dues emissores fixes.

La reunió de la Junta Local de Seguretat de Reus, presidida pel conseller d'Interior, Jordi Jané.

Carles Pellicer, policia, Reus, fet, Mossos d'Esquadra, delicte, Jordi Jané, robatori, Guàrdia UrbanaACN

tracking