Diari Més

Política

El Consell Comarcal farà públiques totes les retribucions dels seus membres

Els consellers difondran el que cobren d’altres ens coincidint amb els casos de Dalmau i Aragonès

Una imatge d'arxiu del ple del Consell Comarcal del Baix Camp.

El Consell Comarcal farà públiques totes les retribucions dels seus membresOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els membres del Consell Comarcal del Baix Camp hauran de fer públiques, a partir d’ara, les retribucions que ingressen tant a través d’aquest mateix ens com per la seva participació a altres administracions o empreses públiques. L’organisme va acordar, en el darrer ple celebrat el passat 26 d’abril, aquesta mesura que arriba pocs mesos després que esclatessin casos com els de l’alcaldessa de Riudoms, Anna Aragonès, o la regidora del PDeCAT de Cambrils Mercè Dalmau, que van cobrar els sous íntegres dels seus consistoris alhora que també percebien un cert percentatge per l’activitat al Consell Comarcal.

Una qüestió, aquesta, que la llei considera irregular i que es va destapar arran d’una pregunta formulada la CUP durant la sessió del desembre del 2016. L’entesa per la publicació de totes les retribucions neix ara d’una moció presentada per Ciutadans i el PP i que s’emmarca en l’aprovació, per unanimitat, del nou model de Declaració de béns i activitats i possibles causes d’incompatibilitat dels seus membres electes, el qual també va veure llum verda –igualment per unanimitat– en aquest últim ple i es materialitzarà seguint les línies que marca la llei 19/2014.

Acumulació de dedicació

Al desembre del 2016 la CUP havia qüestionat, sobre Dalmau, que la dedicació parcial del 12% com a portaveu del PDeCAT al Consell Comarcal i la dedicació exclusiva del 100% com a primera tinent d’alcalde a l’Ajuntament de Cambrils es pogués «realitzar de forma normal i sota quins paràmetres legals» ja que suposava «una acumulació de dedicació que representa un 112%». Va ser a partir de llavors que, com va explicar ella mateixa en una compareixença posterior davant els mitjans de comunicació, Dalmau es va adonar de la irregularitat i va iniciar els tràmits per passar a cobrar del Consell Comarcal per assistències.

Anualment i a partir de l’estiu del 2015, Mercè Dalmau va percebre prop de 9.000 euros que no li pertocaven i que es va prestar a retornar. Pel que fa a Aragonès, la quantitat superaria els 20.000 euros bruts. Ambdues al·ludien a «un malentès» en la situació. L’aprovació, per part dels membres del Consell Comarcal del Baix Camp, d’aquesta mesura s’emmarca en la voluntat de millorar la transparència en els comptes en el si de l’ens supracomarcal.

tracking