Diari Més

Ciutadans veu en un alcalde del PSC que rebés també el suport de la CUP l'única alternativa a Pellicer

L’oposició esgotarà les vies per una moció de censura contra Pellicer i ha de sumar 14 vots en 20 dies

Els taronja proposen dos acords amb el PSC «sense tocar-nos».

Ciutadans busca el suport de la CUP per donar al PSC l'alcaldiaOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

«Si volem un candidat alternatiu, el joc ha d’estar entre Ciutadans, PSC i la CUP, i ha de pivotar cap als socialistes. Es podria donar un acord entre Ciutadans i CUP? No. Però un acord entre Ciutadans i PSC, sí. El meu partit no té cap problema en negociar-hi. I un acord entre CUP i PSC, també. De fet, ja governen junts en algun ajuntament». Són paraules del portaveu de Ciutadans, Juan Carlos Sánchez, després que, en el ple del 12 d’abril, on l’alcalde Carles Pellicer perdia la qüestió de confiança vinculada a l’aprovació del pressupost municipal 2017, la formació fes pública la intenció de «dialogar intentant apartar la barrera ideològica» per trobar un nou candidat de consens i impulsar una moció de censura que faci caure el batlle del càrrec.

La mateixa voluntat de rellevar Pellicer l’havia enarborat, en primer terme, la CUP, mitjançant una fórmula d’esquerres amb ERC i el partit municipalista Ara Reus que va quedar descartada, com a mínim per sis mesos, arran del «sí» dels socis de govern a l’actual alcalde. També ho ha fet el PSC, que mostrava la predisposició a negociar per obrir-se lloc a l’actual govern o construir una alternativa de consens.

Ciutadans recull ara ambdues postures en el que presenta com «una possibilitat complicada, on potser hi ha 10 opcions entre 100, però que hem d’intentar. Pellicer sap que la CUP no em farà alcalde, i que jo no faré alcaldessa a la cupaire Marta Llorens». La possibilitat passaria pel pacte entre la formació taronja i el PSC i, per una altra banda, l’acord de la CUP amb el PSC, de manera que es proposés a l’alcaldia un candidat socialista «sense que Ciutadans i CUP es toquin».

Per aconseguir una entesa que aplegui 14 vots –la majoria absoluta necessària– resten ja 20 del termini de 30 dies que la negativa a la qüestió de confiança va obrir, i on es pot presentar la moció de censura contra l’alcalde. Si aquesta no es materialitza abans del 12 de maig, la maniobra confirmarà Pellicer com a alcalde i aprovarà el pressupost 2017 avalat pel govern en solitari. Ciutadans (4), PSC (4) i la CUP (6) integren, almenys de manera immediata, l’única operació en situació de sumar 14 regidors. La proposta de Ciutadans obre un escenari insòlit però que està viu en el sí de la formació: «Hem de dissenyar les nostres peticions i veure si algun dels tres pot cedir a través que se’n compleixin les seves i donar confiança a un altre candidat que ha de pivotar cap al PSC». També ho està la convicció que «pot sonar la flauta». El diàleg amb els socialistes arrencaran «si podem, dilluns».

Llorens: «La ideologia marca»

Al capdavant del PSC, Andreu Martín insisteix en que «ara mateix, no hem tingut encara ocasió de trobar-nos, no estem en aquest nivell de conversa i no estem liderant aquesta proposta, tot i que parlarem amb tots els grups com ja vam dir». «Tampoc no puc dir que hi hagi massa recorregut, sincerament, però, la gestió per provar-ho, hem de fer-la», afegeix. Sobre el plantejament de Ciutadans, la regidora cupaire Marta Llorens es referma en el fet que «no formarem mai un govern amb Ciutadans ni amb el PP perquè la qüestió ideològica ens marca i estem a les antípodes». «Seguirem treballant i mantindrem converses amb PSC i ERC però, seure amb Ciutadans no és la nostra opció», afegeix, i concreta que «no és que no parlem, podem parlar perquè som un grup tolerant. I donar suport al PSC i no fer-ho directament a Ciutadans és una cosa nova. Ara, formar govern amb Ciutadans i PP? Rotundament, no. I potser hauríem de ser nosaltres, com a primera força de l’oposició, els qui ens hauríem de postular a l’alcaldia».

tracking