Diari Més

Medi Ambient

Territori aporta 115 visites de control i detecta nitrats a l'abocador de Reus

El govern manté que les aigües subterrànies, sota sospita dels ecologistes, «no estan en mal estat»

Una imatge de el dipòsit, que està ubicat a la zona de Mas Calbó.

Territori aporta 115 visites de control i detecta nitrats a l'abocador de ReusOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’abocador industrial de Corsa, a la partida de Mas Calbó, ha estat sotmès en els últims 5 anys a 20 visites d’inspecció de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) i ha superat 115 visites de control realitzades per l’empresa externa que s’encarrega de supervisar-ne l’activitat. Algunes anàlisis practicades a la massa d’aigües subterrànies que transcorre sota aquest punt revelen que «està en mal estat per concentracions elevades de nitrats» tot i que «la resta de paràmetres no en determinen un mal estat». Les dades les posa damunt la taula el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, amb data d’aquest 27 de març i arran d’una pregunta parlamentària de Catalunya Sí que es Pot que qüestionava «els controls de contaminació als abocadors de Reus i Tivissa» vinculats a «l’estat dels aqüífers sota aquests abocadors». I és que el de Corsa es troba sota la lupa de grups ecologistes després que, l’octubre del passat 2016, el Gepec fes pública la seva «sospita» que els residus d’origen químic que hi van a parar podrien estar excedint les quantitats permeses i comprometent, així, la qualitat de l’aigua.

Territori detalla que l’abocador de Reus «està autoritzat com a dipòsit controlat de classe II i inscrit en el registre de gestors de residus de Catalunya», que «compleix la normativa» pel que fa a les característiques i que, per tant, «les activitats» que s’hi duen a terme «estan plantejades dins els paràmetres adients pel que fa a la protecció de les persones en general i de la població propera en particular». També que l’Agència Catalana de Residus duu a terme un control anual dels dipòsits de residus líquids d’origen químic –lixiviats– que es tracten en aquest emplaçament, i aporta el resultat de les darreres visites. Gepec havia alertat a l’octubre que una quantitat desmesurada d’aquests lixiviats podria suposar que quedessin residus tòxics a l’aigua, que aquests superessin els nivells biològics admissibles de l’Estació Depuradora de Reus (EDAR) i que, així, quedés en entredir la seva qualitat. «Pot ser que amb massa lixiviats es mati la flora bacteriana i llavors els líquids que hi entren es depurin malament i contaminin», explicaven llavors des de l’entitat. Sobre aquest punt, Rull precisa que «tant la depuradora de Reus com la de Tivissa disposen de plantes per al tractament de lixiviats» i que, en el cas de Reus, «les aigües ja tractades, i no els lixiviats, són enviades, si s’escau a les depuradores de Tarragona o Reus». Fet pel qual, segons aquesta lectura, els lixiviats no generarien problemes a l’EDAR.

Procedents de granges

Pel que fa als nitrats, el conseller admet que una valoració aprovada al gener d’aquest 2017 determina que «la massa» d’aigües subterrànies sota l’abocador de Corsa «està en mal estat per valor elevats de nitrats» i que «els punts d’incompliment» dels límits que farien considerar les aigües netes «es reparteixen per tota la massa». La majoria «es deuen principalment a la contaminació procedent de fonts agràries». Els incompliments superen el 20% de la superfície total de les aigües, fet pel qual aquestes passen a considerar-se en mal estat tot i que Territori insisteix en el fet que «la resta de paràmetres no determinen un mal estat de l’aigua».

tracking