Diari Més

Laboral

Treballadors de la neteja al CAP Sant Pere alerten del perill de creuar la carretera

USITAC reclama que s’executi el projecte per ubicar contenidors al recinte i evitar el tràfec dels carros amb la brossa i l’ICS manté que es farà «aviat»

Empleades traslladen les bosses a l'altre costat de la calçada.

Treballadors de la neteja al CAP Sant Pere alerten del perill de creuar la carreteraCedides

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Empleats del CAP Sant Pere demanen la instal·lació de contenidors de la brossa dins el recinte del mateix centre sanitari. Volen evitar que els treballadors que s’encarreguen del servei de neteja hagin de travessar la carretera per dipositar les bosses als contenidors de la via pública, ubicats al costat de la calçada oposat a l’entrada al CAP, amb carros «carregats fins a dalt i enmig del trànsit de vehicles, que no és lent». Apunten un requeriment fet des del propi Ajuntament a l’ICS per a la col·locació de recipients per a brossa propis, en tractar-se el CAP d’un «productor de més de 300 litres diaris de residus i que omplia els contenidors del carrer que es comparteixen amb els veïns», qüestió per la qual «hi havia hagut queixes i alguna multa».

La reivindicació, que s’allarga des d’«anys enrere» i posa el focus en «l’esforç» i «la perillositat de la situació per als qui transporten la brossa als contenidors de fora», la recupera el sindicat USITAC davant la «manca d’actuació» del responsable per al canvi de sistema.

Amb el model de contenidors a dins, «el servei d’FCC continuaria recollint la brossa del CAP Sant Pere però ho faria porta a porta. Entraria dins el recinte del CAP per buidar-la, un cop hagués rebut l’ordre de l’Ajuntament», explica el secretari general d’USITAC, Josep Tutusaus. Aquesta ordre implica, però, el pagament d’una taxa de recollida com a gran productor de brossa que l’ICS no abona encara. Els contenidors els cedeix gratuïtament l’Ajuntament.

Fonts de l’ICS consultades per aquest mitjà concreten que «tal i com s’ha informat en el Comitè de Seguretat i Salut, estem ara en el procediment de contractació de les obres de construcció d’un tancat i plataforma per a la col·locació de contenidors de la brossa». I detallen que «l’Ajuntament de Reus ens va fer el requeriment i ara toca fer les obres». Concreten que a l’ICS no li consta cap multa per un sobreaprofitament dels contenidors de la via pública i que el nou sistema podrà posar-se en marxa «aviat».

Dues vegades al dia

Els treballadors, però, asseguren que un dels recipients que ha de complir aquesta funció porta setmanes al CAP Sant Pere esperant un tràmit que no es produeix mentre els qui s’ocupen de treure la brossa «ho continuen fent havent de travessar la carretera, amb tot el que això implica». El trasllat de les bosses fins al carrer es fa, en el cas d’aquest centre sanitari, dues vegades al dia: una al migdia i una de segona a darrera hora de la tarda.

Aquesta «és més perillosa, especialment a l’hivern, perquè es fa fosc més aviat i els cotxes no esperen veure passar els carros». «Algun cop, per les males condicions en què ho han de fer tot plegat, als treballadors els hi han caigut les bosses al mig de la carretera, amb la sort que en aquell moment no passaven cotxes i les van poder recollir. Com sempre, però, ningú no hi actuarà fins que no s’hagi de lamentar alguna cosa. Llavors hi haurà contenidors», manté Tutusaus.

Un tràmit que s’allarga

Tot i disposar ja d’un dels dos contenidors que hi ha previstos a l’interior del recinte del CAP Sant Pere, i que ha cedit l’Ajuntament sense cap cost, aquest «es troba guardat al magatzem perquè els treballadors han rebut ordre que no el poden fer servir fins que no es col·loqui el tancat amb el nou sistema i FCC rebi l’ordre de fer la recollida porta a porta. Suposem que, quan arribi el segon, també l’hauran de guardar al magatzem i seguir passejant els carros per la carretera», afegeix el secretari general d’USITAC, que diu que «entenem que, per a instal·lar-los, s’ha de buscar un lloc que no sigui perillós, però no que aquest tràmit suposi anys ni mesos i mai no s’acabi de fer».

tracking