Diari Més

Cultura

El Trapezi programa més d'un centenar de representacions de circ de l'11 al 14 de maig

La Fira del Circ de Catalunya comptarà amb un total de 39 companyies catalanes, de la resta de l’Estat i internacionals

El director artístic del Trapezi, Leandro Mendoza, sostenint el cartell de la 21a edició amb el director dels serveis territorials de Cultura, Jordi Agràs, i la regidora de Cultura de Reus, Montserrat Caelles.

El Trapezi programa més d'un centenar de representacions de circ de l'11 al 14 de maigACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Fira del Circ de Catalunya, el Trapezi, ha programat més d’un centenar de representacions per la 21a edició, que se celebrarà de l’11 al 14 de maig a la ciutat de Reus. Una de les principals novetats del certamen serà el relleu a la direcció artística, que anirà a càrrec de la companyia Cíclicus i amb Leandro Mendoza al capdavant. El nou responsable del Trapezi ha explicat aquest dimarts que aposten per ajudar en la producció d’espectacles perquè els artistes puguin tenir accés als principals teatres i festivals. La regeneració del Trapezi, però, s’anirà bastint durant les properes edicions i té com a objectius reforçar l’espai de negoci i recuperar l’espectacle inaugural. Aquest any, un cabaret donarà el tret de sortida al certamen l’11 de maig a la plaça del Mercadal.

La companyia Cíclicus, integrada pels artistes Leandro Mendoza i Tanja Haupt, va estar seleccionada a principis d'any com a responsable de la direcció artística del Trapezi després de portar-se a terme un concurs obert per a la direcció artística de les edicions XXI i XXII d’aquest festival. L’equip sortint, liderat per Jordi Gaspar, ha estat treballant en la planificació de la propera edició, que tindrà lloc de l’11 al 14 de maig. Per aquest motiu, l’empremta dels nous responsables no es farà més visible fins a futures edicions. «Volem regenerar algunes línies artístiques del Trapezi i trobar solucions a algunes mancances que té el sector, com ara la producció. Voldríem trobar una xarxa de coproductors que donés suport a les produccions del país i que les companyies puguin entrar a un mercat més exigent, com ara els grans teatres i festivals», ha assenyalat Mendoza.

Aquest objectiu de potenciar la fase de producció i corproducció dels diferents formats anirà acompanyat de la voluntat d’atreure més programadors, artistes, distribuïdors i gestors a escala local, estatal i internacional, per tal que s’estableixin noves sinergies. En aquest sentit, el director dels serveis territorials de Cultura a Tarragona, Jordi Agràs, ha recordat que l’objectiu és «aprofundir en la vessant de mercat» i incrementar l’impacte de la contractació.

Agràs ha detallat que, segons els darrers estudis disponibles de l’impacte del Trapezi, l’any 2015 els professionals van invertir una mitjana de 9.500 euros en l’adquisició d’espectacles. En termes globals, el volum de contractació d’espectacles presentats al Trapezi del 2015 va ser de 382.000 euros davant dels 116.000 del 2013. Aquesta inversió correspon a un total de 288 contractes, segons el director de Cultura.

En la seva 21a edició, el Trapezi compta amb un pressupost de 375.000 euros, similar al de l’edició passada, a càrrec de l’Ajuntament de Reus, el Departament de Cultura i la Diputació de Tarragona, principalment. La regidora de Cultura de Reus, Montserrat Caelles, ha refermat l’aposta del consistori pel Trapezi. «Té un gran recorregut i estic segura que li esperen uns anys dolços i de creixement important», ha assenyalat.

Diverses estrenes al Trapezi

En aquesta edició Trapezi coprodueix amb altre mercat estratègic, el Sismògraf d’Olot, el muntatge ‘MiraT’, de Circ Pànic, un espectacle de perxa xinesa amb música en viu. A nivell de programació, també cal destacar les principals estrenes que tindran lloc en el marc de la Fira: La Cia Eia torna a Trapezi per estrenar ‘Espera’, un espectacle de circ participatiu d’equilibris acrobàtics; la cia ES preestranarà ‘Polos’, un muntatge de pole-dance, malabars i dansa; els belgues Collectif à sense unique també han escollit la fira per estrenar a Catalunya el seu espectacle de gran format ‘Léger démêlé’; Los Galindos preestrenaran ‘Udul’ i Miguel Gigosos i Oriol Boixader ‘Oriolo’ estrenaran a Catalunya els seus darrers espectacles, ‘Möbius’ i ‘Big Bank’ respectivament.

Altres espectacles que ompliran de circ places i carrers de Reus són ‘Invisibles’, del Circ d’Hivern de l’Ateneu Popular de 9 Barris, que també oferirà funcions escolars; ‘Ni cap ni peus’, la darrera creació de Circ Vermut; ‘Náufragos’, de La Industrial Teatrera, premi Trapezi en els Premis Zirkòlika 2016; ‘Sinergia 3.0’ de Nueve.uno, que tornen a la Fira després de presentar Sinergia 2.0 l’any passat; els francesos Supplice de la Planche amb el seu muntatge de perxa xinesa i bàscula ‘Doux’; el suís George Traber que presentarà dos números de construccions efímeres i circ experimental, ‘Heinz Baut’ i ‘Hikohki Gumo’; els murcians Up Arte amb ‘Todo encaja’, els granadins Zen del Sur amb ‘Wake app!’, un muntatge de trapezi i equilibris acrobàtics i Zirkus Morsa, amb ‘Le Fin Demain’, un espectacle d’equilibris acrobàtics íntim i de petit format.

El Cabaret és un any més el format escollit per inaugurar el Trapezi. Enguany els presentadors seran Jordi Martínez, Joan Arqué ‘Arquetti’ i Oriol Boixader ‘ Oriolo’. Els tres pallassos, vinculats a Monti & Cia i a Rhum & Cia, coincideixen després de molts anys sense trepitjar plegats els escenaris. «Farem un homenatge als pallassos de circ», ha resumit Mendoza.

D’aquesta manera, el Cabaret manté l’aposta cap a la teatralització d’un format que ha funcionat molt bé els darrers anys i que aquest any canvia de lloc i omplirà la Plaça Mercadal totes les nits de la Fira. Cada nit, es podrà veure un espectacle diferent compost per números de les següents companyies: Circ Pistolet, Toni & Mila, Kiebre Duo, O’Neil Reyes, Baltic Seaman, i Zirkus Morsa. I tot acompanyat per la música en directe de Circonautes, hàbils músics de música circense, i Joan Garriga, ànima i cantant de grups com Dusminguet o la Troba Kung Fú.

El segon espectacle de gran format que presenta Trapezi és ‘Léger Démêle’, dels belgues Collectif À Sense Unique, muntatge escollit per clausurar la Fira el dia 14 de maig des de la Plaça Anton Borrell. La proposta inclou acrobàcies, pal xinès, malabars, corda fluixa, una espectacle espontani, de circ còmic i àcid amb una mescla d’acrobàcies lleugeres. L’aposta pel circ de sala es traduirà enguany en cinc muntatges. El Teatre Bartrina acollirà la representació d’’Invisibles’, del Circ d’Hivern de l’Ateneu Popular de 9Barris, un muntatge de trapezi, escala d’equilibris, roda alemanya i quadrant rus, que també podran gaudir en primícia els escolars de Reus.

Els bascos Markeliñe presentaran ‘Quixot’, un espectacle de teatre gestual, i ‘Trapezi’ que es podrà veure al Teatre Fortuny durant els dies de la Fira. Al mateix teatre, també es podrà veure ‘Paradís Pintat’, la darrera proposta de Pepa Plana, clown, que aquesta vegada treballa amb el dramaturg i director Ferruccio Cainero. La Palma també acollirà l’estrena de ‘Pulso’, la nova producció d’Atempo Circ. Adreçada a un públic major de catorze anys, és un espectacle atrevit que combina equilibris sobre ampolles, roda cyr, malabars, trapezi, cord volant i manipulació de fuets. Per últim, i més de petit format, el Teatre Bravium presentarà l’estrena a Catalunya de ‘Möbius’, el nou espectacle de Miguel Gigosos que combina els malabars amb una bonica simplicitat estètica.

tracking