Diari Més

Política

El suport a Pellicer frustra tota opció d'una moció de censura per sis mesos

ERC i Ara Reus mantenen el «sí» a la qüestió de confiança i la llei no els permetria intentar la substitució de l’alcalde en mig any

L'alcalde Carles Pellicer amb Noemí Llauradó (ERC) i Jordi Cervera (Ara Reus) durant un ple.

El suport a Pellicer frustra tota opció d'una moció de censura per sis mesosOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El «sí» rotund d’ERC i Ara Reus a la qüestió de confiança presentada per l’alcalde i que centra el ple extraordinari convocat per demà impossibilitarà, quan hagi acabat de consumar-se, tota opció d’una moció de censura, surti o no airós Carles Pellicer de la votació vinculada al pressupost municipal per al 2017. Almenys durant un termini de mig any, a l’octubre. I és que la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG), en el seu article 197bis, preveu que «regidors que votessin a favor d’un assumpte vinculat a una qüestió de confiança no podran signar una moció de censura contra l’alcalde que l’hagués plantejat fins que no trascorri un termini de sis mesos».

Fonts de la CUP, promotora de la iniciativa per fer caure Pellicer del càrrec i que busca la complicitat dels socis de govern en aquest objectiu, precisaven ahir que «intentarem que –ERC i Ara Reus– votin que no per donar-nos marge i obrir línies de negociació de nou govern, sense condicions i amb l’única voluntat d’alterar l’immobilisme que ara està generant Convergència». Però, «si no ho aconseguim, el següent pas que ens plantejaríem és treballar de cara a que, d’aquí a sis mesos, ja es pogués fer aquesta moció de censura. Si no ho fem ara, ho tornarem a intentar igualment». La formació estava pendent de la celebració, ahir al vespre, d’una assemblea per concretar l’aval en els diferents escenaris.

Una situació inviable

Per prosperar i consumar així el relleu de Pellicer a l’alcaldia de Reus, una hipotètica moció de censura que succeís el també hipotètic «no» als pressupostos, en els termes en què la plantejava la CUP divendres passat, necessita la majoria absoluta de vots. És a dir, el posicionament a favor de 14 dels 27 regidors que integren el consistori. La CUP en suma 6, fet pel qual hauria de recórrer, tal com ja va anunciar, a la complicitat de PSC (4), ERC (2) i Ara Reus (2). Els regidors d’aquestes dues últimes formacions, part ara del govern que encapçala el PDeCAT, quedarien inhabilitats per a la moció de censura si, tal com han confirmat, donen suport a Pellicer en la qüestió de confiança. La porta de la CUP està tancada a Ciutadans i PPC.

El marge per a trobar un nou cap de llista amb el consens dels 14 regidors seria de 30 dies a partir d’un resultat negatiu en la qüestió de confiança. Però, en la tessitura que planteja la CUP, l’acord no seria viable i Pellicer continuaria sent alcalde, ja amb el pressupost 2017 aprovat, tal com tot apunta. La previsió és que representants d’ERC i Ara Reus compareguin per refermar el seu compromís.

Contactes per l’abstenció

Respecte al ple extraordinari on demà dimecres es votarà de nou el projecte de comptes –amb el mateix expedient–, lligat ara a la qüestió de confiança, l’alcalde ha mantingut en les darreres hores reunions amb alguns grups municipals per convertir la postura del «no» en la de l’abstenció i assegurar-se llum verda sense haver de travessar el termini de 30 dies. Pellicer necessita només que hi hagi més vots favorables que en negatiu, la majoria simple perquè tiri endavant la qüestió de confiança.

En aquest punt, el portaveu de Ciutadans, Juan Carlos Sánchez apuntava ahir que «serà complicat que canviem d’opinió. Si el mateix divendres dèiem que no els hi aprovàvem perquè no hi havia prou lideratge. L’alcalde vol tornar-se a endeutar sis milions després d’haver-ne amortitzat dotze i, en això, mai no estarem d’acord». Tot i que ambdues parts s’han emplaçat a una segona trobada avui, «en principi votarem que no i és molt complicat que canviem», assegura Sánchez.

Per la seva banda, des del PPC, Sebastià Domènech s’expressava en una línia similar i deia ahir que «això és una maniobra de l’alcalde per amagar la seva soledat i la incapacitat per aprovar uns pressupostos. És una fugida endavant per la incompetència. Sap que, d’una manera o altra, d’aquí a un mes s’aplicarà el pressupost que ja s’ha rebutjat un cop i que crec que tornarà a rebutjar-se dimecres». «L’expedient és el mateix i el nostre vot també ho serà», concloïa el popular.

El tema «ultrapassa Reus»

Qui no ha definit encara el seu vot, almenys de manera pública, és el PSC. El primer secretari Andreu Martín lamentava ahir que «amb aquesta eina –la qüestió de confiança– s’ha situat a la ciutat en una inestabilitat política que ens preocupa i a què s’ha de donar resposta en aquest ple. Tot plegat coincideix amb l’oferta de la CUP de liderar una alternativa de govern. I ho hem de valorar». Martín afegia que «no tenim una posició concreta en aquest moment. És difícil. Estem parlant amb tothom, fins i tot amb el primer secretari de la Federació perquè és una situació que ultrapassa Reus», afegia, i recordava que «nosaltres vam donar una opció, no va ser un no sense sortida» i que «el retorn ha estat aquest sistema per aprovar el pressupost i gestionar-lo en minoria».

tracking