Diari Més

Reus viu un ampli programa d'activitats culturals amb motiu de la festa de Sant Jordi

Les setmanes anteriors i posteriors al 23 d'abril vénen carregades d'actes promoguts des de les Biblioteques Municipals, els centres cívics, les escoles i diferents entitats de la ciutat

Olor de roses i llibres a la plaça del Mercadal

Olor de roses i llibres a la plaça del MercadalElena Pedrola

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Reus viu aquest mes d'abril un ampli programa d'activitats culturals i literàries amb motiu de la festa de Sant Jordi. Les setmanes anteriors al 23 d'abril i també els dies posteriors vénen carregats d'actes promoguts des de les Biblioteques Municipals, els centres cívics, les escoles i diferents entitats de la ciutat. Des de Biblioteques Municipals s'ha coordinat un any més l'edició del punt de llibre amb les novetats locals, que ha identificat 133 títols vinculats a Reus i el Baix Camp.

Les Biblioteques Municipals, amb els autors locals

La trobada d'autors locals el 18 d'abril, a les 18 hores, a la Biblioteca Central Xavier Amorós estarà enguany protagonitzada pel col·lectiu La Gata Borda acompanyada de l'actuació de músics del Conservatori de la Diputació de Tarragona amb motiu de la Capital de la Cultura Catalana Reus 2017. Els llibres quedaran exposats en una ambientació escolar fins el 29 d'abril a la sala central, una ambientació d'acord amb els continguts de la pròxima Guia de Lectura.

Des de les Biblioteques Municipals es promou també un any més el programa 'Reus Llegeix', que recull les diverses activitats de lectura dins de les altres àrees de l'ajuntament, A més, la sala central de la BCR serà escenari el 21 d'abril, a les 20 hores, de la revetlla de Sant Jordi 'Balla'm un llibre', en coordinació amb el Servei de Biblioteques de la Generalitat, en el qual participaran l'Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya i en què el protagonista serà el llibre 'La força del vent', de Marta Magrinyà.

Enguany també des de les Biblioteques Municipals s'ha realitzat una tasca de recull de totes les novetats editorials del darrer any (d'ençà de l'anterior Sant Jordi) vinculades a la ciutat de Reus o a la comarca del Baix Camp, ja sigui per l'autoria, l'editorial, la traducció, l'autoria del pròleg o una part de l'obra, per l'autoria de la il·lustració o per qualsevol altre tipus de vincle amb el territori. En total s'han identificat 133 títols.

El Mercadal, epicentre

D'altra banda, durant la diada de Sant Jordi les Biblioteques Municipals de Reus acompanyaran els autors que vulguin signar llibres a la plaça del Mercadal entre les 10 i les 13 hores i també de 18 a 20. Aquest espai tornarà ser l'epicentre de la festa de Sant Jordi durant tota la jornada. Des de bon matí es podran visitar les parades de roses i llibres. A la parada de l'Ajuntament es podrà recollir l'últim punt de llibre col·leccionable del seguici festiu, consultar les darreres publicacions d'autors locals, així com el punt de llibre amb totes les novetats d'interès local del darrer any compilades per les Biblioteques Municipals de Reus.

A les 13 hores , com cada any, l'alcalde oferirà la recepció als autors locals al saló de plens de l'Ajuntament. A les 18 hores es realitzarà la tradicional audició i ballada de sardanes a càrrec de la Cobla Pare Manyanet. A la mateixa hora la Coordinadora de Danses Tradicionals de Reus presentarà la Festa de l'Arbre de Maig i a partir de les 19 hores diferents elements festius sortiran en cercavila pels carrers més cèntrics de la ciutat.Els Xiquets de Reus faran l'habitual exhibició castellera de Sant Jordi. La diada finalitzarà amb l'encesa del Drac, el Drac petit i la Víbria.

El 'Llibre verd'

Diumenge 23 a les 18 hores és prevista la presentació per part de l'Arxiu Municipal de la digitalització del 'Llibre verd' de l'Ajuntament de Reus amb una conferència del doctor en Història Ezequiel Gort, que es portarà a terme a la sala Anton Borrell del palau municipal. Aquest volum és el llibre de privilegis de la ciutat de Reus (s. XVI-XVII), que a partir d'ara serà accessible per a la ciutadania a través de l'Internet.

També a l'Ajuntament i durant tot el dia es podrà veure material divers de col·leccionisme filatèlic, entre el qual el nou mata-segells dedicat a la Capital de la Cultura Catalana Reus 2017.

Vídeo recomanacions

Des de la Regidoria de Participació, Ciutadania i Transparència s'organitza la proposta de 'video-recomanacions', en la qual la ciutadania pot passar per qualsevol centre cívic, el Casal de les Dones, els Casals Municipals de la Gent Gran i el Casal de Joves La Palma i recomanar un llibre mentre es grava en format vídeo. Aquesta activitat es farà del 18 al 23 d'abril i els vídeos es penjaran a les xarxes socials de la regidoria.

A més, els dies 19, 20 i 21 d'abril diferents centres cívics de la ciutat disposaran de punts d'intercanvi de llibres i organitzaran activitats amb motiu de Sant Jordi.

#bookfaceReus

El Casal de Joves la Palma i el Servei Municipal de Biblioteques Municipals animen el jovent a sumar-se a l'experiència #bookfaceReus, que es realitza de l'1 al 25 d'abril. El 'Bookface' són fotografies on la portada d’un llibre o una il·lustració es fusiona amb la realitat. Es tracta d’una composició molt popular a la xarxa. Les persones interessades poden anar a les Biblioteques Municipals de Reus inspirar-se amb algun dels llibres preparats i fer-se una fotografia per penjar-la a Instagram amb l'etiqueta #bookfaceReus. Entre tots els participants es sortejarà un lot de productes culturals.

tracking