Diari Més

Tradició

L'Institut Pi del Burgar se suma al projecte de recuperació del Ball de Marcos Vicente

Un grup d’alumnes de 2n d’ESO seran els flabiolaires que acompanyaran l’espectacle popular representat per alumnes de l’Escola La Vitxeta

Una desena d'alumnes acompanyaran la representació

L'Institut Pi del Burgar se suma al projecte de recuperació del Ball de Marcos VicenteCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Institut Pi del Burgar s’ha afegit al projecte impulsat per l’escola La Vitxeta de recuperació del Ball de Marcos Vicente, un ball parlat molt popular de la Festa Major de Reus durant el segle XIX i principis del XX. La seva col·laboració consistirà en què una desena d’alumnes de 2n d’ESO de l’institut tocaran el flabiol en l’obra que representaran els nens i nenes de 5è de primària de La Vitxeta. Els alumnes de 2n d’ESO es convertiran així en el primer grup de flabiolaires de Reus.

La idea de la col·laboració entre escoles va sorgir del músic tradicional Oriol Folgado, pare de la Vitxeta i professor de música del Pi del Burgar. Fa set anys Folgado va engegar el projecte del flabiol al centre per treballar la música a través d’un instrument típic de la zona i alhora aprofundir en el coneixement de la cultura popular.

Els alumnes, que estudien flabiol des de cinquè de primària, ja han començat a preparar-se per l’estrena, prevista per Sant Pere, i ja estan assajant les melodies originals del segle XIX i documentades per diversos autors. Properament faran els primers passos amb el tamborí, que es toca amb una sola baqueta al mateix temps que el flabiol.

Adaptació de les melodies i les coreografies

L’adaptació de les melodies ha anat a càrrec del músic tradicional Pau Puig, també pare de la Vitxeta, que s’ha basat en les quatre melodies que esmenta el text original del ball i que s’han conservat. Una està recollida per Josep Bargalló, l’altra es troba al Costumari d’Amades i dues més són del Penedès.

Per altra banda, la mestra de danses tradicionals Núria Navas, una altra mare de l’escola, ha adaptat les coreografies, que els alumnes de la Vitxeta treballen amb a l’hora d’educació física. Simultàniament, segueixen els assajos dels diàlegs en vers amb el suport de l’actriu i professora de teatre Maria Bravo. En les properes setmanes el text entrarà a la classe de llengua amb l’assessorament de filòleg i gestor cultural Antoni Veciana.

La incorporació del Ball a l’itinerari escola servirà per reforçar competències curriculars i adquirir-ne de noves a través d’un treball d’entorn, que ampliarà el coneixement de la ciutat i la seva història, cultura i tradicions.

tracking