Diari Més

Energia

La Generalitat s'enroca en traslladar les torres i per a El Pinar «no és just»

Els veïns entenen que desviar la línia d’alta tensió «portarà el problema a un altre indret», es reconeixen «esgotats» i lamenten que «no s’hi farà mai res»

Les torres d'alta tensió d'El Pinar, en una imatge d'arxiu.

La Generalitat s'enroca en traslladar les torres i per a El Pinar «no és just»Olívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’única alternativa que contemplarà la Generalitat per fer desaparèixer les torres d’alta tensió de la urbanització El Pinar passa pel desviament de les línies. La proposta, que Empresa i Coneixement ja havia perfilat l’estiu passat, es referma ara després d’una reunió mantinguda, a mitjans de febrer, entre representants de la Federació d’Associacions de Veïns de Reus (FAVR) i el director general d’Energia, Mines i Seguretat Industrial. Fonts de la Generalitat confirmen que «s’ha obert la porta a estudiar un canvi d’ubicació» el qual hauria d’encaixar en «el planejament urbanístic» i comptar amb la col·laboració de la companyia que n’és propietària, i emplacen els veïns a «començar a treballar en funció del que surti d’aquí».

Des de l’Associació de Veïns d’El Pinar consideren que l’opció que se’ls posa damunt la taula, després que el soterrament de les línies quedés en l’oblit per manca de finançament, «no és justa» ni «es portarà a terme mai». Plantegen «quin sentit té traslladar el problema que té aquesta zona a un altre punt de la ciutat» i es reconeixen «esgotats» per una reivindicació reiterada davant la qual «no abandonem, però comencem a pensar que no hi ha sortida».

El col·lectiu descarta mobilitzacions en rebuig a les torres «perquè no és el nostre caràcter» i refereix «les conclusions d’enginyers a què hem consultat» i un «estudi elaborat a la URV» que recomanaven el soterrament i aïllament de les torres. El Pinar no vol «treure’ns el mort del damunt i posar-li a un altre perquè les línies continuïn sent aèries» i avisen que «en un altre moment, quan Reus creixi, no es trobarà el mateix problema?». «Estem parlant d’una quantitat gran de diners, però també d’uns diners que s’havien destinat a això en un inici. Tots vam rebre una carta signada per l’alcalde, al seu moment, on ens anunciaven la data d’inici i de final de les obres», afegeix el vicepresident de l’entitat veïnal de la zona, Antoni Sotorra, que diu que «estem bastant decebuts i bastant enfadats».

«Si hi actuen, endavant»

Amb tot, i malgrat que «no hi estem d’acord», els veïns tampoc no rebutgen el trasllat de les torres d’alta tensió a un altre espai de la ciutat: «Si ho volen fer, encantats, endavant. Però, no ho faran», afegeix Sotorra. «No és que ens hi neguem, és que entenem que no és just», conclou. El col·lectiu apunta que entre l’estiu passat, quan es va començar a sondejar aquesta proposta, i ara que el canvi de traçat ha quedat com l’única alternativa oberta, «no s’hi ha avançat res perquè no hi ha diners. L’únic que podria és Red Eléctrica però, si l’administració no en té, a bodes em convides». «No queda res a fer», apunten des d’El Pinar, on lamenten que «tota una urbanització segueixi amenaçada».

tracking