Diari Més

Judicial

El Col·legi d'Advocats reclama nous jutjats d'instrucció i d'instància

La paralització de la investigació del cas Innova per manca de reforç posa sota el focus la sobrecàrrega i l’escassetat de recursos

La façana dels jutjats de Reus, a l'avinguda de Marià Fortuny, en una imatge d'arxiu.

El Col·legi d'Advocats reclama nous jutjats d'instrucció i d'instànciaOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Més jutjats, més i millor formació, i que es cobreixin les places vacants i les baixes de funcionaris. Són les principals reclamacions realitzades pel Col·legi d’Advocats de Reus al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), en la reunió mantinguda amb el seu president, Jesús María Barrientos, i el president de l’Audiència de Tarragona, Javier Hernández –i amb representants de la resta de partits judicials de la demarcació–, el 17 de març. El col·lectiu hi va traslladar, tal com concreta la degana Encarnación Orduna, la «important sobrecàrrega» de feina que pateixen els jutjats, que és «superior» i ubica Reus com el punt més feble de la planta judicial de Tarragona. L’escenari ve marcat pel factor, entre altres, que «hi ha pocs jutges que s’estableixin aquí i hi ha jutjats per on n’han passat fins a tres en poc temps». Tot plegat provoca «que la maquinària judicial s’alenteixi encara més» i que «tot s’arrossegui».

La situació, que és coneguda i sostinguda en el temps, tornava a col·locar-se sota el focus mediàtic precisament fa poques setmanes, coincidint amb la reunió, quan el titular del jutjat d’instrucció número 3 de Reus, que assumeix la macrocausa Innova, explicava en una interlocutòria la «paralització efectiva» del cas per la pèrdua del reforç amb què contava i l’obligació, ara, de «tornar a ocupar-me de molts altres temes». En aquest sentit, la degana del Col·legi d’Advocats, que subratlla que la manca de recursos afecta els quatre jutjats d’instrucció amb què compta el partit judicial, recorda que «cada quatre setmanes, un d’ells passa una setmana sencera de guàrdia, amb la qual cosa es trasllada a la planta baixa per oferir el servei i això atura tot el que estava treballant». Orduna concreta que «estem preocupats per la càrrega de treball» i que «a banda que el número 3 necessita el reforç, està claríssim que també ens cal almenys un altre jutjat d’instrucció» per donar resposta a aquesta sobrefeina.

El jutjat de família

«La nostra reivindicació és que es creïn més jutjats: d’instrucció, d’instància...», afegeix la degana, que apunta que, malgrat tot, «el que sí que se’ns ha dit és que el que està més a prop de materialitzar-se avui és el de família, i hi ha gairebé la certesa que es farà». «Tot i que sabem que ens el posaran, sembla ser que s’endarrereix i estem pendents que passi pel Consell de Ministres», explica, i apunta la constància que «per part de la Conselleria de Justícia ja està tot preparat, fins i tot la ubicació a l’edifici judicial, però estem esperant que Madrid finalment signi. També ens ho va dir el president del TSJC, que farà les gestions oportunes».

«Esperem que, amb el Ministeri ja a ple rendiment, es creï durant aquest any», confirmava Barrientos, a mitjans del passat març, sobre la sol·licitud de creació del jutjat de família per a Reus que resta pendent des que s’efectués l’any 2015. «Tenir-lo no és la solució però sí que ens descarregaria perquè, per exemple, els casos vinculats a l’Institut Pere Mata o a Villablanca, de què ara s’encarrega la primera instància, passarien al futur jutjat de família, quan es creï», conclou Encarnación Orduna, que fonamenta part de la reclamació en la peculiaritat que suposa la proximitat dels centres.

L’alleugeriment de la saturació als jutjats de Reus passa també, a ulls del Col·legi d’Advocats, per «personal que tingués més estabilitat i en formació, que pogués cobrir les baixes de seguida». Les reclamacions en la reunió queden recollides en un acta per al seu posterior anàlisi de cara a la implementació de solucions.

tracking