Diari Més

Un positiu als controls de legionel·la fa tancar totes les dutxes a l'Hospital

El centre, que va tractar les canonades a principis de setmana, espera el resultat de nous tests per retirar la mesura preventiva

Fonts de l'equipament confirmaven ahir que, amb la restricció, no existeix risc per a les persones.

Un positiu als controls de legionel·la fa tancar totes les dutxes a l'HospitalOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El resultat positiu d’algunes de les mostres preses durant el darrer control rutinari de legionel·la a l’Hospital Sant Joan de Reus ha comportat el tancament, com a «mesura de prevenció», de les dutxes a tot el centre sanitari. El test, un dels que periòdicament supera el sistema de conducció d’aigua i que s’hi realitza seguint la normativa per a aquest tipus d’equipaments, contempla anàlisis a diferents punts de les canonades per assegurar l’absència del bacteri. Les conclusions de l’últim informe apuntaven detectar-la en certs trams i van ser traslladats a la Comissió de Malalties Infeccioses fa pocs dies. Aquesta ha dictaminat, tal com confirmen fonts de l’Hospital, el tancament preventiu de totes les dutxes i la realització d’un tractament a la instal·lació.

Aquesta intervenció, denominada xoc tèrmic i que consisteix en fer córrer aigua a temperatures força elevades a través del sistema, va dur-se a terme a principis de setmana. Les dutxes, però, ja s’havien tancat encara abans. L’equipament espera ara el resultat d’un nou control per conèixer si ha estat efectiva i aixecar, en el seu cas, la prohibició de la utilització de les dutxes.

La previsió és, de qualsevol manera, que les conclusions del segon test no arribin almenys fins a finals de la setmana vinent. No serà fins llavors que pugui arribar l’ordre d’obrir-les i recuperar la normalitat en les rutines al centre.

Les mateixes fonts destaquen que «no es pot dir que hi hagi legionel·la» al Sant Joan. I precisen que els pacients «poden rentar-se encara que no poden dutxar-se» a cap de les plantes, i que l’Hospital «ha pres les mesures de màxima seguretat». Insisteixen també que els positius en aquestes anàlisis són «més o menys habituals» i que no significa que existeixi cap risc per als usuaris. De fet, «si el xoc tèrmic ha tingut efecte, a la pràctica les dutxes ja es podrien fer servir, però per prevenció es mantenen fora de servei fins estar segurs que tot es troba en ordre».

Malestar i queixes dels usuaris

Tot i la clausura de les dutxes, l’edifici sí que està abastit d’aigua i l’ús de les aixetes està i ha estat permès en tot moment. Només per a l’execució del xoc tèrmic, dilluns, va tallar-se «minuts o poques hores, perquè ningú no es cremés» el subministrament. Des del centre expliquen que és «la forma dispersa» com l’aigua surt del difusor el que propiciaria que la legionel·la es pogués contagiar, si n’hi hagués. I que això no es dóna de la mateixa forma amb les aixetes perquè no generen gotes.

Asseguren que la higiene de les persones que es troben ingressades al centre està garantida malgrat que no puguin posar-se sota la dutxa i que els pacients hi tenen accés amb alternatives com ara les esponges sabonoses. Mitjans, aquests, que ja s’empren de manera habitual en els protocols per a malalts en circumstàncies més delicades o que no estan en situació d’aixecar-se del llit, entre altres.

Usuaris de l’Hospital feien públic el seu malestar en aquestes últimes hores i mantenien que, a l’equipament, ningú no els havia informat del motiu de la prohibició o se’ls hi havien donat explicacions que resultaven contradictòries. Es queixaven que, per a estades llargues, rentar-se amb esponges «no és pràctic ni igual d’higiènic, i és incòmode», i que tampoc no se’ls concretava una data per a la reobertura de les dutxes.

Entre ells hi havia una mare que, després de donar a llum, no les va poder fer servir. Sense haver accedit a una altra justificació, i probablement coincidint amb el darrer balanç econòmic de l’Hospital, que deixa un dèficit de 8,4 milions d’euros, atribuïen les restriccions a manca de recursos i reclamaven «poder rentar-nos amb aigua calenta i amb dignitat».

La seguretat està «garantida»

Fonts del Sant Joan expliquen que no és la primera vegada que aquest protocol es posa en marxa a l’edifici, que ha quedat sense dutxes altres vegades, tot i que anteriorment era més freqüent que el tancament es produís per fases i no al global de l’equipament com s’ha fet ara.

Subratllen que la legionel·la no resulta en principi perillosa per al comú de la població. Però, que sí que tindria una incidència més important en persones, per exemple, que tenen compromès el sistema defensiu o que travessen determinades malalties. I que els pacients «no estan en cap risc» ni «de cap manera han estat o estan sense aigua». D’aquí la decisió presa per la Comissió de Malalties Infeccioses i ara vigent, que persegueix «garantir al màxim la seguretat».

tracking