Diari Més

El Sant Joan descarta maniobres com la de Gecohsa per evitar la dissolució

El Consell d’Administració confirma 8,4 MEUR de dèficit mentre el Comitè d’Empresa demana que la gestió passi al CatSalut

La plantilla s'ha manifestat als passadissos del centre hospitalari.

Més de 100 treballadors del Sant Joan reben els gestors de l'hospital amb critsOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Comitè d’Empresa de l’Hospital Sant Joan de Reus «no acceptarà de cap manera» noves retallades «perquè el desequilibri és fruit d’una mala gestió», qüestiona l’argumentari de l’empresa davant els 8,4 milions d’euros de dèficit –4,3 més el milió i escaig que a l’estiu es va desviar de Gecohsa– amb què acaba de tancar-se l’exercici 2016 i demana al CatSalut que agafi les regnes de l’equipament sanitari perquè «no confiem en els actuals gestors».

Prop de 200 treballadors de la plantilla del centre han rebut aquest matí, entre xiulets i pancartes, els membres del Consell d’Administració, que confirmaven, al desenllaç d’una reunió que s’iniciava al punt de les nou del matí i concloïa cap a les dues del migdia, el balanç negatiu i llençaven el compromís de «buscar alternatives» per a remoure la nova causa de dissolució que pesa sobre l’Hospital, tot i que «sense tornar a recórrer a dividends de Gecohsa, perquè a cap conseller no se li passa pel cap». Un cop aprovada la formulació de comptes, un tràmit que s'ha completat amb el «no» de CUP i PSC, el següent pas és elevar la qüestió a la Junta General, encarregada de resoldre l’escenari de xifres vermelles. Hi ha dos mesos per a aconseguir-ho i calen prop de 3 milions d’euros.

La presidenta del Grup Salut, Noemí Llauradó, ha respòs el personal del centre i la seva reclamació sobre la gestió de l’hospital que «nosaltres no ens hem tancat mai a l’entrada del CatSalut a la governança» del Sant Joan tot i que «en la meva opinió, que és personal, és l’aposta per la gestió de l’Ajuntament», i els ha recordat que «en situacions de dèficit s’obre un procediment que es diu despenjament de conveni i que contempla que no se satisfacin algunes de les clàusules del conveni».

Precisament el conveni s’està negociant aquestes setmanes, encara amb tres mesos d’ultraactivitat –s’extingirà el 30 de juny– abans d’haver de tancar-ne un de nou, sota la premissa del Comitè d’Empresa de continuar fent-ho «cara a cara» i la voluntat que el document que resulti de les converses «sigui simplement de mínims» però que també doni resposta a les reivindicacions.

Les causes del desequilibri

Sobre el balanç negatiu de 8,4 milions d’euros, el Comitè d’Empresa, amb Alicia Martín al capdavant, ha denunciat que «se’ns ha lliurat un full amb les partides que han generat el dèficit» i «on consta un increment de la plantilla a què se li atribueixen 2 milions i que no hem vist més enllà de la implementació del sistema de detecció precoç del càncer de còlon, i la resta són partides molt confuses». «Fins i tot per als nostres assessors és complicat d’entendre», ha afegit Martín, que explicava que «és la pràctica habitual posar-nos les coses difícils, per entretenir-nos o perquè no arribem mai al tema». Per la seva banda, Llauradó ha explicat que el còmput del dèficit surt de la regulació del contracte amb el CatSalut per al 2015 i del fet que «pensàvem que podríem destinar a reduir deute, però hem vist no», i dels 1,2 milions d’euros que aportava l’Ajuntament en rebaixa d’interessos.

Del despenjament del conveni que ha apuntat Llauradó ve que els empleats no tinguin perspectives de cobrar les direccions per objectius (DPO) pendents del 2016, fet pel qual «un cop s’hagi consumit el termini per a pagar, el 31 de març, presentarem una altra demanda col·lectiva com la que ja vam presentar pel 50% pendents dels objectius del 2015». «L’any passat ens van avisar una setmana abans que l’objectiu no s’assoliria i vam haver de procedir igual. Això té un cost, comporta advocats, i no sé fins quan continuarà», ha lamentat la presidenta del Comitè d’Empresa, que ha reiterat, en una compareixença davant els mitjans convocada en paral·lel a la reunió del Consell d’Administració, que «nosaltres pensem que tot té un final i també que estem a prop, d’aquest final. Creiem que és el moment que tothom hi posi valor».

Una nova trobada amb Comín

Martín ha recordat també, en relació a les condicions «de ràtios insuficients i de la sobrecàrrega de feina» amb què es es conviu l’equipament que «pot ser que la població ho estigui notant perquè els treballadors estem al límit» i ha recriminat que «s’està fent un negoci amb la sanitat. A qui correspon posar la lupa, no dóna senyals que el preocupi la situació». El Comitè d’Empresa remetrà una nova carta al conseller de Salut, Antoni Comín, per demanar una nova reunió on «donem a conèixer la nostra situació» i ha convocat una protesta el proper 31 de març, a les sis de la tarda, davant l’Ajuntament de Reus «perquè l’alcalde Pellicer ens vegi reivindicar-nos, ja que trobem a faltar la seva veu i no s’ha manifestat sobre aquest desequilibri que posa l’Hospital en risc clar de dissolució».

Joaquim Enrech entrant a la reunió envoltat dels treballadors concentrats.

Més de 100 treballadors del Sant Joan reben els gestors de l'hospital amb critsOlívia Molet

La plantilla s'ha manifestat als passadissos del centre hospitalari.

Més de 100 treballadors del Sant Joan reben els gestors de l'hospital amb critsOlívia Molet

tracking