Diari Més

El jutge «paralitza» la instrucció del cas Innova en no disposar d'un reforç

S’aixeca el secret d’actuacions del global de la peça separada número 1, que està vinculada a Shirota

Diego Álvarez de Juan, el titular del Jutjat d'Instrucció número 3 de Reus.

El jutge «paralitza» la instrucció del cas Innova en no disposar d'un reforçACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La supressió del reforç que havia permès, des de l’abril del passat 2016, al titular del Jutjat d’Instrucció número 3 de Reus «ser rellevat del despatx de la resta d’assumptes ordinaris» i «avançar en moltes peces» de la macrocausa Innova comportarà, tal com assegura el mateix magistrat, «una paralització efectiva» del cas. En una interlocutòria amb data del passat 20 de març, Diego Álvarez de Juan apunta aquest nou escenari, que justifica en l’obligació d’ocupar-se «del 100% de la feina que inunda» el jutjat després que l’anterior magistrada hagi aconseguit el trasllat a una nova jurisdicció i la seva plaça, vacant des de principis de mes, no s’hagi cobert per manca de recursos econòmics. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) reclama a la Generalitat que resolgui mancances com la que ara es dóna a Reus.

És aquesta «previsible (i indesitjada) paralització» que porta el jutge a aixecar el secret d’actuacions de la peça número 1, que gira a l’entorn de l’empresa de capital mixt Shitora Functional Foods (SFF), per tal que les parts puguin sol·licitar diligències d’instrucció i preparar les estratègies de defensa i acusació. La decisió la pren en entendre que «la proporcionalitat de mantenir una mesura com el secret d’actuacions comença a ser massa baixa» i amb l’objectiu de «pal·liar els efectes perniciosos» de la situació.

La peça separada número 1, el secret de la qual ja es va aixecar parcialment al juliol del 2016, tracta sobre tres fases: la constitució, el desenvolupament i la liquidació de Shirota després que «el tràfic mercantil de la societat ha incorregut presumptament en nombroses il·legalitats de caràcter delictiu». La part que, des de l’estiu, ja no era secreta, atenia a l’aval per valor de tres milions d’euros que l’Ajuntament, a través del hòlding d’empreses municipals Innova, va concedir a l’empresa alimentària de capital mixt Shirota Functional Foods, sense tenir-ne la majoria de l’accionariat, l’any 2012. Prop d’una trentena de persones estan investigades en el marc d’aquesta peça, entre les quals hi ha set excàrrecs del tripartit reusenc: l’exalcalde Lluís Miquel Pérez, Josep Morató, Eduard Ortiz i Álex Martínez (PSC), Jordi Bergadà i Empar Pont (ERC) i l’ecosocialista Daniel Pi (ICV), tots ells membres del consell d’administració del hòlding Innova que, al març del 2007, van votar a favor de la participació d’aquest a la nova entitat publicoprivada Shirota. Una decisió, aquesta, que va ser ratificada posteriorment pel plenari municipal.

Desenvolupament i liquidació

Amb la «paralització efectiva» de la macrocausa, el magistrat concreta en la seva més recent interlocutòria que serà, «després d’aquesta resolució, quan s’abordi la següent fase, sobre els indicis delictius que consten en el desenvolupament de l’activitat mercantil després de la seva constitució: des de la subrogació de la societat municipal Innova, SA en l’operació de crèdit a llarg termini concertada per l’empresa Shirota Functional Foods, SL (SFF) amb el Banc Popular Español i quant a les relacions econòmiques amb altres mercantils com La Morella Nuts, amb la Universitat Rovira i Virgili, amb Tecnoparc o la recepció de subvencions públiques vinculades a activitats de recerca». «Tot això», afegeix el document, «en el context d’una activitat econòmica en la qual han desaparegut més de 4.000.000 d’euros (amb unes vendes que no han superat els 155.000 euros)». Finalment, en una última resolució, s’abordarà la tercera fase, la declaració de concurs de creditors i posterior liquidació.

tracking