Diari Més

Qualitat

Aigües de Reus ofereix la possibilitat de fer anàlisis a domicilis particulars

Aquesta acció s’emmarca en els controls de qualitat de l’aigua que du a terme de manera periòdica

El laboratori d'Aigües de Reus és l'encarregat de realitzar les analítiques a demanda.

Aigües de Reus ofereix la possibilitat de fer anàlisis a domicilis particularsCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Amb l’objectiu de garantir la qualitat màxima de l’aigua que arriba al consumidor subministrada a través de la xarxa de distribució, Aigües de Reus (com a divisió de Reus Serveis Municipals) ofereix la possibilitat que els ciutadans puguin fer sol·licituds d’analítiques, fins i tot de l’aixeta de casa seva. Aquestes analítiques a demanda se sumen a la programació anual de control de qualitat de l’aigua d’instal·lacions i xarxa d’abastament, en la qual es realitzen, cada any, 1.219 mostres i 12.742 determinacions analítiques.

Segons la legislació vigent, l’aigua que es posa a disposició dels consumidors ha de complir els requisits de qualitat que assenyala el Reial Decret 140/2003. Així doncs, l’aigua arriba al consumidor a través de la xarxa pública i la seva qualitat està garantida fins a la vàlvula de registre que hi ha a la vorera d’entrada dels edificis. A partir d’aquí, però, i un cop dins de cada edifici, domicili o establiment, l’aigua pot veure alterada la seva qualitat si el propietari de la instal·lació no en té cura. La presència de dipòsits en els edificis, associada a una manca de neteja i de manteniment adequat, pot provocar una alteració de la qualitat sanitària de l’aigua.

En paral·lel i des de l’any 2003, Aigües de Reus té en marxa un altre programa de presa de mostres d’aigua tant a establiments públics com a privats així com a domicilis particulars, seleccionats de forma aleatòria i amb el vist i plau del departament de Salut Pública de l’Ajuntament de Reus.

La idea, però, és anar un pas més enllà de cara a millorar l’oferta de serveis en pro de la màxima qualitat i la plena confiança ciutadana. És per això que, des de l’any 2013, Aigües de Reus ofereix a les comunitats, fins i tot als particulars, la possibilitat de sol·licitar que aquest tipus de mostres es realitzin dins de les seves pròpies instal·lacions, amb l’objectiu que l’usuari conegui millor la qualitat de l’aigua que consumeix. La sol·licitud es pot realitzar a les oficines d’Aigües de Reus al carrer Doctor Robert, 44 de Reus i en horari d’atenció al públic.

De les sol·licituds rebudes, se’n seleccionen aquelles que s’inclouen a la programació de mostreig, atenent fonamentalment a dos criteris de priorització: la distribució homogènia per tota la ciutat i les comunitats amb major nombre d’abonats. Aquestes analítiques incloses a la programació són realitzades sense cap cost addicional per als abonats i els resultats obtinguts es posaran a disposició de les comunitats pel coneixement dels propis.

Tradicionalment, els dipòsits dels edificis s’han fet servir per garantir la disponibilitat d’aigua a les llars, però també poden esdevenir un focus de problemes, fonamentalment per l’esgotament del clor de l’aigua distribuïda i, en ocasions, poden arribar a proliferar alguns organismes. És per aquesta raó que és molt recomanable substituir els dipòsits interns per una connexió directa si la pressió de la xarxa ho permet. Una altra de les incidències que es poden produir té el seu origen en les canonades de plom, principalment en edificis antics construïts abans de 1980, al ser un material que pot alliberar-se a l’aigua i acabar provocant que se superin els nivells establers a la normativa sanitària.

D’aquestes analítiques a demanda se n’encarrega el Laboratori d’Aigües de Reus, que és un laboratori acreditat per la Entidad Nacional de Acreditación (ENAC) conforme als criteris que es recullen en la Norma UNE-EN-ISO/IEC 17025 per la a realització d’assajos físico-químics en aigües i està inscrit al registre de laboratoris de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya.

Si en els diversos paràmetres regulats es detecta algun incompliment, s’informarà seguidament el departament de Salut Pública de l’Ajuntament de Reus a fi i efecte que es puguin prendre les mesures adients.

tracking