Diari Més

Societat

El Defensor del Pueblo actua d'ofici i Vilella compareixerà pel tall de llum

L’òrgan estatal obre una investigació com la que té en tràmit el Síndic mentre el Parlament cita la regidora per informar dels fets

L'exterior del pis cremat on va morir l'àvia, al carrer Santa Anna.

El Defensor del Pueblo actua d'ofici i Vilella compareixerà pel tall de llumCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Defensor del Pueblo ha iniciat una actuació d’ofici pel cas de la dona de 81 anys que, el passat mes de novembre, va morir en un incendi a casa seva, al carrer de Santa Anna, provocat per una espelma amb què s’il·luminava després que Gas Natural la deixés sense llum. L’òrgan hi intervé en el marc d’un grapat d’«actuacions significatives», que porta a terme repartides en diferents punts de l’Estat i dins l’àmbit del subministrament elèctric, el qual considera «essencial per a una vida digna i condició necessària per a l’exercici d’altres drets fonamentals». Fonts del Defensor del Pueblo, que des de l’any 2012 és una dóna i es diu Soledad Becerril, confirmen que la investigació relacionada amb Reus es troba encara «en tràmit» i que no hi ha previst un termini per a la seva conclusió.

Aquesta se suma a la que va emprendre, igualment d’ofici i entre altres, el Síndic de Greuges de Catalunya, qui lamentava aquesta setmana davant el Parlament el fet que l’òrgan estatal n’hagués obert una de pròpia «perquè sumant seríem més potents». «No és gaire efectiu que nosaltres ens n’assabentem que hi ha una actuació d’ofici oberta a través de la memòria anual de la defensora del pueblo», explicava Rafel Ribó, que deia que s’hauria guanyat «eficàcia, estalvi, i incidència» si «això ho poguéssim fer, tal com diuen les lleis espanyoles, de forma conveniada i coordinada. Però tenim dues actuacions d’ofici obertes» i «estem pendents encara com resoldre-ho i els asseguro que aviat tindran la seva resolució».

Un 15% dels recursos

Ribó recordava que el govern català està emprant actualment només el 15% dels recursos que es destinen a combatre la pobresa energètica. El Síndic de Greuges reiterava la dada, durant la darrera intervenció al Parlament, la setmana passada i a preguntes del diputat del PP Sergio Santamaría, i apuntava que tot plegat «passarà per la implicació i la coordinació necessària de la Generalitat, dels serveis socials de l’ajuntament i de les empreses subministradores. «Jo crec que més enllà de la imputació de culpes, perquè res aporta i en definitiva l’única cosa que fa és sobretot esbiaixar el problema fonamental, es tractarà precisament de fer tot el possible perquè aquests fets, com dic, no es produeixin».

El paper de l’Ajuntament

A principis de març, la CUP i Catalunya Sí que es pot sol·licitaven la compareixença de la regidora de Benestar Social de l’Ajuntament de Reus, Montserrat Vilella, en la Comissió d’Empresa i Coneixement del mateix Parlament, «perquè informi sobre els incidents ocorreguts a Reus per un tall de subministrament elèctric», tal com detalla el text de l’expedient. La sol·licitud, que va obrir-se el 15 de febrer, va ser admesa a tràmit dues setmanes després i, tot just aquest dijous, rebia llum verda de la mateixa comissió, aprovada com al punt desè de l’ordre del dia en sessió ordinària.

Per tant, la regidora reusenca s’explicarà de nou, aquest cop al Parlament, tal com ho va fer anteriorment el conseller delegat de Gas Natural, Rafael Villaseca, tot i haver-se expressat ja sobre els fets en reiterades ocasions per detallar que l’empresa subministradora mai no va arribar a comunicar a l’Ajuntament que tallaria el subministrament de llum a la llar de la dona al carrer de Santa Anna. La compareixença encara no té data, pendent que aquesta sigui fixada i entri a un nou ordre del dia de la Comissió d’Empresa.

A la mateixa Comissió, el conseller delegat de Gas Natural, que es referia reiteradament a la dona morta com «la clienta de Reus» i detallava que el tall de llum l’havia executat la companyia que representa «dos mesos abans» de l’incendi i «per manca de pagament», qualificava d’«especialment dolorós, per la família i també pel conjunt de la societat, que una desgràcia com aquesta tingui lloc en un país com el nostre que amb la seva capacitat i mitjans no hauria de permetre aquesta mena de tragèdies». Villaseca mantenia que «la nostra empresa comercialitzadora col·laborava amb l’Ajuntament de Reus des de l’any 2014, de forma que aquest comunicava a l’empresa els casos dels clients vulnerables, amb objecte d’evitar l’acció de tall» i deia que «a aquests efectes, l’any 2016, l’empresa havia rebut la comunicació de 134 casos de clients vulnerables a Reus, 134, i en tots els casos el tall va ser suspès».

tracking