Diari Més

«Incertesa» per la Hisenda Catalana als empleats de l'Oficina Liquidadora

La nova delegació de l’ATC absorbirà la plantilla al setembre i els reticents al canvi es pregunten en quines condicions quedaran

Una imatge de l'Oficina Liquidadora, que desapareixerà a l'estiu.

«Incertesa» per la Hisenda Catalana als empleats de l'Oficina LiquidadoraOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El desplegament del nou model de l’Agència Tributària Catalana (ATC), la qual s’activarà a Reus en un nou espai del passeig Prim a partir de l’1 de setembre, suposarà el tancament i desaparició de l’actual Oficina Liquidadora, ubicada al carrer de Tívoli i que opera amb una plantilla de 13 treballadors. El conseller d’Economia de la Generalitat, Oriol Junqueras, anunciava fa pocs dies i en una compareixença al Parlament la convocatòria, abans del maig, de 367 places part de les quals es destinaran a absorbir, mitjançant un procediment d’oposició, els 277 empleats de les oficines liquidadores que hi ha ara a Catalunya.

El transvasament de personal «inquieta» els professionals de Reus, «dividits, segons la situació i les circumstàncies personals de cadascú» entre els qui veuen amb bons ulls el pas a l’ATC i els qui preferiran no fer-lo i romandre al Registre de la Propietat número 1 amb què està relacionada l’Oficina Liquidadora del municipi. Especialment per a aquests últims, «les condicions en què es faria el canvi, si hi podríem continuar o no i els drets que mantindríem i que perdríem» són «incerts».

El secretari d’Hisenda de la Generalitat, Lluís Salvadó, va celebrar, el 15 de desembre i el passat 9 de febrer, dues reunions informatives amb treballadors de Reus que, amb tot, no han acabat d’aclarir, «perquè realment no es troben encara definits», els termes en què tindria lloc el moviment de peces. Fonts de la plantilla de l’Oficina Liquidadora de Reus, majoritàriament vinculada al sindicat CSIF, detallen que els seus representants «estan negociant per tal que qui passi ho faci en unes condicions dignes i, qui no vulgui, tingui una alternativa». Expliquen, a més, que el salt a l’ATC «seria més positiu per a aquells treballadors que porten poc temps a l’Oficina i, fins i tot, podria suposar una millora econòmica. Als qui tenen una trajectòria aquí, els tocaria partir des de zero i perdre tot allò que han acumulat durant anys de servei». La inseguretat que «realment es puguin obrir dins aquests terminis les 14 oficines de la Hisenda catalana que hi ha projectades» en aquest moment planeja també entre el global del col·lectiu.

I és que, tal com apuntava en la seva intervenció Junqueras, els professionals que s’incorporin a l’Agència Tributària Catalana ho faran com a personal interí. Els mèrits que es tindran en compte a l’hora de la selecció passen per l’experiència en l’exercici de funcions de tractament de dades i digitalització de dades tributàries i de transmissions patrimonials i actes jurídics.

«Sigui com sigui, estem al mig»

«Sigui el que sigui finalment, nosaltres estem al mig, i és incòmode», expliquen des de l’Oficina Liquidadora de Reus, on diuen que «passem d’estar una situació en què érem personal laboral però tots teníem contracte indefinit amb tota una sèrie de drets i uns acords amb els registradors que s’anaven complint. Estàvem acostumats a una vida aboral i, a partir d’aquí, vénen canvis que a uns els aniran millor i a altres, no tant». Com a mínim de moment, amb tot, els treballadors no es plantegen programar accions de protesta, a l’espera de l’evolució de les trobades amb el secretari d’Hisenda, que s’estan succeint arreu del territori.

Es pregunten, mentre l’expansió de l’ATC tira endavant, «què serà dels que es queden al Registre? Què passarà amb ells?». «N’hi ha a qui els registradors ja els han dit que, si es queden, podran continuar treballant. Òbviament, canviant de tasques per passar al Registre de la Propietat. Però res no és segur a aquestes alçades». Com que la data de l’inici de les operacions a l’ATC, també al local de Reus, és l’1 de setembre, «hem de suposar que l’Oficina Liquidadora tancaria el 31 d’agost, i el marge no és tant», conclouen les mateixes fonts.

A la demarcació, Reus i Tortosa són les dues localitats que estrenaran delegació de l’Agència Tributària Catalana a mitjans d’any. L’ATC també té previst reforçar la seva presència arreu de la geografia catalana amb dotze punts d’atenció i serveis tributaris que l’Agència ubicarà en oficines compartides amb les administracions locals, principalment diputacions i consells comarcals, en el marc de la xarxa Tributs de Catalunya. Els treballadors de les delegacions duran a terme actuacions de comprovació, liquidació dels expedients tributaris dels impostos que gestiona l’ATC, o donaran suport i sobre recaptació efectiva de deutes.

tracking