Diari Més

Creativitat i innovació

Reus viatjarà en el temps fins al 1937 amb una 'macroperformance'

El Col·lectiu Mandrília està preparant una recreació històrica mitjançant espectacles, rutes i altres actes sobre com la ciutat va viure la Guerra Civil

Les visites als refugis seran només una de les propostes que es podrian fer del 14 al 16 de juliol.

Reus viatjarà en el temps fins al 1937 amb una 'macroperformance'Olívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una macroperformance permetrà que Reus viatgi en el temps del 14 al 16 de juliol. Concretament que es traslladi a l’any 1937, en plena Guerra Civil. Aquesta és la proposta que està preparant el Col·lectiu Mandrília. Sota el títol Reus 1937. Mirant el cel, foradant el terra, aquest acte destacat dins del programa de Reus Capital de la Cultura Catalana busca la recreació històrica d’un episodi de cabdal importància dins de la història de la ciutat. Marc Prades, un dels membres del Col·lectiu Mandrília, comenta que «a Reus no hi va haver combats però va ser important a la rereguàrdia». «Són fets sobre els quals tenim testimonis i creiem que és important que les generacions presents i també les futures ho tinguin present». Tenint en compte això i que enguany es compleixen 80 anys dels bombardeigs sobre la ciutat, aquesta entitat artística va començar a treballar en la idea que ha acabat desembocant en el projecte Reus 1937.

Aquesta recreació històrica constarà d’una sèrie d’actuacions que es faran de manera continuada i que inclouran activitats diverses com tallers, visites guiades, rutes, petites representacions teatrals, comerços caracteritzats seguint l’estètica de l’època o l’obertura dels refugis antiaeris. «Per poder dur a terme tots aquests actes ja ens hem posat en contacte i estem treballant amb una trentena d’associacions», explica Prades. I és que com ell mateix afirma aconseguir un viatge en el temps 80 anys enrere requereix la complicitat de molta gent per fer-ho possible.

A banda d’aquestes propostes que s’aniran desenvolupant per diversos punts de la ciutat, el Col·lectiu Mandrília està organitzant tres activitats destacades dins del programa de Reus 1937. Una d’elles serà l’acte central d’aquesta macroperformance, que es durà a terme el dissabte 15 de juliol a la nit a la plaça Mercadal. Consistirà en un espectacle de memòria històrica que vol generar empatia cap a les víctimes de qualsevol conflicte bèl·lic. A banda, també es farà una representació teatral i una performance que simbolitzarà la marxa cap al front.

Despertar empatia

«Els fets que van passar ara fa 80 anys, d’una banda en queden llunyans en el temps, però de l’altra segueixen sent propers perquè van passar a Reus però també perquè ara mateix estan passant a l’altre costat del Mediterrani», reflexiona Marc Prades. Per això, per al Col·lectiu Mandrília l’objectiu principal de Reus 1937 no és cap altre que «despertar empatia, pel que van viure els nostres avantpassats però també pel que estan vivint molts civils ara mateix en molts punts d’arreu del món».

Ara bé, per materialitzar un projecte d’aquesta magnitud que vol implicar a tota la ciutadania cal la participació de molta gent. La idea de Mandrília és comptar amb una plataforma de voluntaris, formada per persones que tinguin interès en aquest projecte. De moment, han creat un compte de correu electrònic, 1937.reus.2017@gmail.com, mitjançant el qual qualsevol interessat pot adreçar-se a ells. Més endavant, obriran altres plataformes perquè es puguin els voluntaris es puguin inscriure. En aquest sentit, Marc Prades constata: «És un projecte majúscul i els recursos són limitats». «En un esdeveniment com aquest, programat dins dels actes de Reus Capital de la Cultura Catalana, s’ha d’estar a l’alçada», afegeix. I conclou: «És uns bona oportunitat per demostrar que a Reus hi ha persones amb inquietuds i que es duen a terme projectes d’una gran qualitat cultural i documental».

tracking