Diari Més

Entrevista a Santi Vila. Conseller de Cultura

«La pervivència de la cultura nacional a Catalunya és la història d'un èxit »

Vila destaca la riquesa cultural reusenca, el teixit associatiu, el patrimoni popular i la tradició en el món dels festivals i les arts escèniques de la ciutat

El Conseller de Cultura considera que aquest esdeveniment situarà Reus com un «aparador cultural».

«La pervivència de la cultura nacional a Catalunya és la història d'un èxit»Cristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

—Què significa per a una ciutat ser Capital de la Cultura Catalana?

—Un honor i una oportunitat. Un honor perquè significa representar la nostra cultura arreu del país i una oportunitat perquè, en clau més local, situa la ciutat, en aquest cas Reus, a l’aparador cultural arreu de Catalunya.

—L’organització Capital de la Cultura Catalana és una iniciativa que va sorgir de la societat civil i que ràpidament va comptar amb el suport del Parlament. Com es valora des de la Generalitat i des de la seva Conselleria aquest tipus d’iniciatives?

—De forma molt positiva. Perquè la pervivència de la cultura nacional a Catalunya és la història d’un èxit, el triomf de la voluntat de ser i de la fidelitat als ancoratges de la nostra identitat. Recordem que el nostre patrimoni cultural ha rebut reconeixement internacional (UNESCO) i atreu l’interès del món, i per tant, la nostra cultura només ens té a nosaltres per transmetre-la a les futures generacions.

—Al voltant de les ciutats que han estat Capital de la Cultura Catalana s’han organitzat campanyes de difusió del seu patrimoni com per exemple la campanya Set tresors culturals de Reus, que impliquen la participació ciutadana. Què en pensa d’aquest tipus de propostes?

—Són fonamentals perquè és important que la cultura no perdi força des de la base que la va crear: el poble, la gent. És la gent qui omple de sentit i de vitalitat la cultura nacional i qui l’ha de preservar, enriquir i transmetre.

—Què aportarà la capitalitat de Reus al conjunt de ciutats Capital de la Cultura Catalana?

—Molta riquesa cultural a partir d’un potent entramat associatiu i un reconegut patrimoni popular i tradicional. Reus compta amb dos grans equipaments escènics de primer nivell territorial i nacional amb programacions estables i obertes a la ciutadania. La ciutat també és plataforma de festivals consolidats i de referència i sens dubte exerceix com a node de la xarxa cultural de Catalunya. Aquesta és la seva vocació i la seva trajectòria. A més, disposa d’una Escola de Cine important i plena de talent!

—Cada ciutat aposta per mostrar els seus punts culturals més destacats i característics. Podríem dir que aquesta iniciativa és una bona manera de mostrar la diversitat i la riquesa de la cultura catalana?

—Manuel de Pedrolo deia que la «Cultura no solament ho és l’art, o els llibres, sinó totes les formes de manifestació d’una comunitat... Cultura és la mateixa manera de viure que té un poble». Per això, enguany, Reus representarà amb encert la manera com el poble català entén la seva quotidianitat, indestriablement lligada a la cultura, al progrés i a la seva identitat.

—Els actes programats al voltant de cadascuna de les Capitals impliquen una difusió i promoció de la cultura al conjunt del territori català. Però també suposen una difusió internacional de la cultura catalana?

—La Capital de la Cultura Catalana és una iniciativa molt important. Contribueix a posar encara més en valor el territori: Reus com a referència en patrimoni, creativitat i arts escèniques. Aquest 2017 des de Reus, se celebra el seu passat i vibra amb la seva creativitat contemporània i ho serà en un moment històric, un moment en què comencem un viatge fundacional. Amb tota la força que ens aporta una història plena de creativitat i innovació.

—En quin estat es troba la cultura catalana?

—Viva i dinàmica. Cada sector cultural té la seva pròpia inèrcia, però som un país molt ric i plural. A mida que aconseguim regenerar els pressupostos del departament, que aquest 2017 creixen un 10%, es podrà muscular de nou el món cultural.

—Quins són els seus reptes de futur?

—La regeneració pressupostària i incentivar l’hàbit de la lectura entre la població. La campanya Fas 6 anys, tria un llibre ha estat un gran èxit que reprendrem la primavera vinent, i aviat presentarem el nou Pla de Foment de la Lectura.

tracking