Diari Més

Festes i tradicions

Gegants de Catalunya i de la resta d'Europa envairan Reus

La ciutat acollirà a l’octubre la Trobada i Congrés Internacional de Gegants per debatre el fet geganter

Imatge d'arxiu d'una ballada dels Gegants reusencs al Mercadal.

Gegants de Catalunya i de la resta d'Europa envairan ReusOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Reus es convertirà en l’epicentre del fet geganter català i europeu, del 12 al 15 d’octubre. I és que la ciutat acollirà Trobada i Congrés Internacional de Gegants. Aquests esdeveniments, que és un dels projectes singulars de Reus, Capital de la Cultura Catalana, és el primer que s’organitza en terres catalanes. L’Agrupació de Colles Geganteres de Catalunya és l’entitat que coordina l’activitat. Amador Codina, membre d’aquesta associació, explica que la trobada i el congrés tenen un doble objectiu. D’una banda, permetran que els catalans coneguin el món geganter més enllà de les nostres fronteres, gràcies a la participació de figures i colles provinents de Bèlgica, França, Itàlia, Àustria o Portugal. De l’altra, serviran perquè es pugui donar més difusió al món geganter català a la resta d’Europa.

Així doncs, l’esdeveniment tindrà una part que estarà centrada a debatre el fet geganter i que comptarà la presència d’experts en la matèria que parlaran sobre l’evolució de les figures, les festivitats en les quals participen o les diferències entre diverses zones. Però, la idea d’aquesta Trobada i Congrés Internacional és fer que tothom en pugui ser partícip i pugui gaudir-ne. Per això es faran mostres de figures d’arreu i ballades conjuntes per diferents indrets de la ciutat, al llarg dels quatre dies que s’allargui aquesta activitat.

Codina comenta que la Trobada i Congrés servirà per impulsar i per donar més valor al fet geganter a Catalunya. I és que el món dels gegants al territori català es troba amb una dualitat, segons el representant de l’Agrupació: té molt de volum pel que fa a figures, colles i a membres que conformen aquestes, però no té el prestigi i el reconeixement cultural que pot tenir en altres punts d’Europa, com per exemple a Bèlgica, que on una festivitat en la qual els gegants són protagonistes ha estat considerada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.

Malgrat aquesta situació, Amador Codina afirma que el fet geganter a Catalunya es troba en un molt bon moment. Només a l’Agrupació de la qual forma part hi ha inscrites més de 400 colles i en el conjunt de Catalunya hi ha més de 4.000 figures. «A Europa estan més ben considerats, perquè estan més catalogats i estudiats, però aquí són, sens dubte, molt més populars», conclou el geganter.

tracking