Diari Més

Festes i tradicions

El focs festius d'hivern centren el II Simposi de Focs de la Mediterrània

A banda de les ponències, es faran projeccions i activitats al carrer per donar a conèixer aquesta part de la festa arrelada als Països Catalans

La teiera és un dels foc de combustió que perduren a Reus.

El focs festius d'hivern centren el II Simposi de Focs de la Mediterrànialateiera.cat

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

«El foc ha estat sempre el primer signe de festa». Així explica Salvador Palomar, expert en cultura popular i membre de Carrutxa, la importància d’aquest element dins del context festiu. En temps antics, els carrers s’il·luminaven durant les festivitats i es demanava a la població que pengés llums d’oli encesos a les finestres per crear una atmosfera de celebració. En aquest sentit, Palomar comenta que el foc «era una necessitat però també un símbol», un símbol que ha arribat fins als nostres dies en moltes localitats, com ara a Reus, on s’ha conservat l’encesa de la teiera en l’anada a Completes.

L’any passat, coincidint amb el 50 aniversari de la Flama del Canigó i que la ciutat de Vic era la Capital de la Cultura Catalana es va organitzar el Primer Simposi Internacional de Focs de la Mediterrània. Durant la trobada, experts d’arreu dels Països Catalans van poder explicar les seves investigacions al voltant dels focs de Sant Joan. En finalitzar, Carrutxa va agafar el relleu en l’organització de l’esdeveniment. «La recerca sobre el foc com a element festiu sempre ha format part de les línies de treball de Carrutxa i, aprofitant que enguany és Reus qui té la capitalitat, hem portat el simposi a la ciutat», afirma el folklorista.

Els focs d’hivern, que inclouen aquells que es fan per Nadal, per Sant Antoni i durant la Quaresma —els més coneguts són les falles de Sant Josep— centraran la segona edició del simposi, que es durà a terme el 26 i 27 de maig a la Sala Santa Llúcia. L’objectiu de l’activitat, que és un dels projectes singulars de Reus Capital de la Cultura Catalana, és que es converteixi en un «espai on es posi en valor aquestes pràctiques festives», segons Palomar.

El simposi, doncs, donarà a conèixer alguns dels focs festius d’aquesta època de l’any de Catalunya, el País Valencià i de les Balears. Així mateix, també hi haurà ponències que explicaran com aquest element de la festa també es pot trobar en altres punts de la Mediterrània, com per exemple a Andalusia, Itàlia o Occitània (França). Si bé el simposi està centrat en els focs d’hivern, s’ha reservat una part del programa per parlar d’altres focs que es viuen durant la resta de l’any i sobre els quals no es va poder parlar durant el simposi anterior. Salvador Palomar puntualitza que els focs sobre els quals es parlarà seran focs de combustió i no foc de pirotècnia.

Activitats paral·leles

A banda de les ponències que s’han organitzat dins del simposi, Carrutxa està preparant activitats paral·leles que volen acostar el foc festiu a la ciutadania. Uns dies abans del simposi es durà a terme una xerrada que explicarà la perquè s’ha conservat l’encesa de la teiera per Sant Pere. A més, també es portaran dues exposicions fotogràfiques itinerants, una sobre falles i fogueres i l’altra sobre Sant Antoni, la Festa Major d’hivern per excel·lència. Una d’elles estarà a la Sala Santa Llúcia i l’altra a l’espai de la plaça de la Llibertat del Museu de Reus. Durant el cap de setmana del simposi, es faran projeccions a la sala del Castell del Cambrer, en les quals es mostraran vídeos i documentals sobre els focs d’hivern. Per últim, Palomar explica que estan treballant per portar grups mallorquins que interpretin cançons tradicionals de Sant Antoni. «Les fogueres sempre són festa i la festa sempre està acompanyada de música i cançons», constata el folklorista. Aquests sons provinents de ses illes arribaran a Reus a finals de maig.

tracking