Diari Més

Entrevista a Carles Pellicer. Alcalde de Reus

«La capitalitat servirà per treure profit de la riquesa cultural i donar-li un impuls»

Pellicer afirma que ser Capital de la Cultura Catalana és una «oportunitat» que permetrà «reforçar la projecció exterior» de la ciutat

El batlle es mostra convençut que l'impacte econòmic i en la promoció de la ciutat d'aquest esdeveniment serà «molt gran».

«La capitalitat servirà per treure profit de la riquesa cultural i donar-li un impuls»Olívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

—Què significa per la ciutat de Reus ser Capital de la Cultura Catalana?

—Per la ciutat significa una oportunitat, aquest és un segell important que tenim durant tot l’any 2017 i que aprofitarem per exercir de capital cultural a la ciutat, al nostre entorn i al país.

—El programa d’actes consta de més de 80 propostes però es preveu arribar a les 200 al cap de l’any. Quines són els més destacats?

—Hem identificat un conjunt de propostes, que anomenem singulars, i que es reparteixen al llarg de l’any. Són projectes que ens portaran molta gent a la ciutat i que faran que siguem el punt de mira. Alguns exemples seran un Congrés Internacional de Gegants, un simposi sobre el foc a la mediterrània, una exposició d’art tecnològic o el FAR, el Festival de les Arts de Reus.

—La capitalitat ha suposat la recuperació d’alguns actes que s’havien deixat de fer com el Festival de Blues. El fet que s’inclogui dins del programa serà una garantia perquè d’ara endavant es mantingui com una de les cites culturals de l’estiu a Reus?

—Un dels nostres objectius és que les activitats que es fan el 2017 tinguin un caràcter extraordinari amb motiu de la capitalitat. Aquelles activitats que ja es feien estem intentant que tinguin algun component que les faci especial. En aquest cas, el festival de blues incorporarà també el jazz. I la voluntat és que es mantingui, treballarem per aconseguir-ho.

—Diverses entitats reusenques han participat en la confecció del programa. Com s’ha articulat la seva participació?

—Des d’un primer moment hem volgut que sigui una capitalitat molt participativa, perquè serà d’aquesta manera que els reusencs ens la sentirem ben bé nostra. La seva participació s’ha articulat a partir de les propostes que ens han presentat, la majoria de les quals intentarem tirar endavant.

—Què signifiquen les seves aportacions en el conjunt?

—Signifiquen el batec cultural de la ciutat de Reus. Tenim la sort de comptar amb un teixit associatiu de primer nivell, molt actiu i molt implicat. I les seves aportacions són indispensables per a la celebració de la capitalitat cultural.

—Quin és el pressupost que s’ha destinat a l’organització dels actes? Com han participat els patrocinadors?

—En aquests moments tenim un pressupost de 540.000 euros, una part dels quals prové de l’Ajuntament, una altra part de les institucions públiques i finalment, una tercera part prové dels patrocinadors, els principals dels quals són mecenes de la capital i a tots plegats cal agrair el seu esforç i implicació en aquesta celebració extraordinària.

—Quin serà l’impacte econòmic i en la promoció de la ciutat que causarà l’esdeveniment?

—Intentarem quantificar-ho. Però sens dubte serà molt gran.

—Moltes entitats s’han mostrat crítiques amb les partides pressupostàries que s’han destinat a cultura aquests últims anys, que han coincidit amb la crisi. La capitalitat suposarà un punt d’inflexió i un nou impuls a la cultura local per part de l’Ajuntament?

—La cultura ha estat sempre una prioritat del govern però les circumstàncies econòmiques dels darrers anys ens han condicionat i ens han obligat a adaptar-nos tots a la disponibilitat pressupostària de cada moment. Però malgrat això, sempre hi ha hagut un compromís clar de l’Ajuntament de fer costat al magnífic teixit cultural de la ciutat. Realment la capitalitat d’enguany servirà per treure profit la riquesa cultural de Reus i donar-li un bon impuls i reforçant la seva projecció exterior.

—En quin estat es troba la cultura a la ciutat?

— La cultura és un dels senyals d’identitat de Reus i ho continua sent. A la nostra ciutat la cultura es veu i també es viu.

—Quin serà el llegat que deixarà la capitalitat?

—El reforç del compromís entre les entitats culturals i l’Ajuntament de Reus i un pas més en el treball de projecció i promoció de la ciutat en aquest cas a travès d’una àmplia mostra que barreja la creativitat amb la tradició. L’experiència d’organitzar la Capital de la Cultura Catalana aquest any 2017 marcarà sens dubte l’enfoc pels propers anys i ens permetrà descobrir noves oportunitats.

tracking