Diari Més

Sanitat

El Síndic detecta una ràtio d'auxiliars insuficient en la Residència d'Avis de Reus

La institució deixa constància d’un any de llista d’espera per entrar al centre i recomana incrementar la xifra de tres professionals per cada vint residents

El centre està ubicat a l'avinguda del segle XX.

El Síndic detecta una ràtio d'auxiliars insuficient en la Residència d'Avis de ReusCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La visita d’un equip del Síndic de Greuges de Catalunya a la Residència Assistida per a Gent Gran de Reus, ubicada a l’avinguda del segle XX i gestionada per la Generalitat, posa de manifest una «ràtio de professionals que és de tres auxiliars per cada vint residents» i «mancances en els torns de cap de setmana». També que «per ingressar a la residència hi ha un any de llista d’espera» o que «el seguiment de les mesures de contenció és complicat per la convivència d’un sistema mixt en paper i informatitzat, difícil de consultar pel personal i difícil de controlar externament».

Així ho detalla la mateixa institució en les observacions de l’actuació al centre per a la tercera edat, recollides a l’Informe al Parlament 2016, el qual va presentar-se el passat mes de gener tot i que la visita té data del 23 de febrer del 2016. El Síndic qualifica com a «insuficient» la plantilla d’auxiliars d’infermeria amb què treballa el centre i recomana a la Residència Assistida per a Gent Gran de Reus «minimitzar l’enllitament perllongat dels pacients» de l’equipament, alhora que recorda que «és obligatòria la prescripció mèdica de les mesures de contenció». Deixa constància, en paral·lel, d’altres qüestions com que «manquen grues» o que «la infraestructura presenta un estat de deteriorament apreciable». I igualment d’aspectes positius com que «el menjar és bo», que «s’ha introduït la dieta texturitzada, millor que la triturada» o que «l’equip es reuneix cada sis mesos per fer un seguiment de l’evolució dels usuaris».

Reduir l’enllitament

El pas pel centre, en aquest cas, va tenir lloc d’ofici i s’emmarca en les visites que es porten a terme de manera rutinària al capítol de centres geriàtrics, en el marc del Mecanisme Català per a la Prevenció de la Tortura. Les recomanacions del Síndic de Greuges es fixen en reduir l’enllitament, la manca de personal d’auxiliars d’infermeria i remarcar que el terapeuta ocupacional no és qui ha de fer la prescripció dels sistemes de contenció com a mesura terapèutica, sinó que aquesta labor correspon a un metge.

Tal com apunta l’informe de la institució, la Residència Assistida per a Gent Gran de Reus compta amb 112 places, a banda de 16 de centre de dia i un casal. Consta de sis plantes, cinc de les quals amb habitacions –modalitat doble i individual–, i cada planta disposa de menjador. Totes les plantes tenen llits i banys adaptats excepte la sisena on «al 2007 es va iniciar una reforma que no es va finalitzar» i que ha quedat, per tant, sense aquest servei –però sí amb banys geriàtrics– fins a l’actualitat.

tracking