Diari Més

Societat

L'Oficina d'Habitatge va resoldre uns 150 casos de deute hipotecari al 2016

La PAH valora l’esforç de l’Ajuntament però manté la tasca de dirigir les famílies al servei d’assessorament i en les negociacions

Una imatge d'arxiu d'una protesta de la PAH a Reus.

L'Oficina d'Habitatge va resoldre uns 150 casos de deute hipotecari al 2016Olívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La mediació i assessoria de l’Oficina d’Habitatge de l’Ajuntament de Reus va servir per resoldre, al 2016, un total de 150 expedients vinculats al deute hipotecari, alhora que 61 casos més es troben en tràmits en aquests moments. Les dades, facilitades pel mateix consistori, es desprenen del balanç del Servei d’Assessorament del Deute Hipotecari, una eina que es va posar a disposició de la ciutadania al 2012 i que ha vist disparar-se el nombre de situacions concloses en els darrers temps: en els primers dos anys de vida, havia tancat una mitjana de 92 expedients l’any, un global de 184 en 20 mesos de funcionament, gairebé els mateixos que només al 2016. Fins a 111 famílies «amb dificultats per pagar la hipoteca» s’hi van adreçar l’any passat a la cerca d’informació i assessorament sobre el deute, i també d’intermediació amb entitats financeres.

Des de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) entenen la labor de l’Ajuntament com a positiva, però puntualitzen que «en moltes de les situacions, som nosaltres mateixos els que redirigim a les persones afectades que ens arriben cap al Servei d’Assessorament del Deute Hipotecari i també els qui els acompanyem durant tot el procés amb pautes sobre què plantejar-li al seu advocat o quin seria el camí que, a través de l’experiència, hem pogut veure que és més convenient seguir», apunta Magda Martínez, portaveu de l’entitat on, amb tot, «dubtem que s’hagin resolt tants expedients». I és que «els casos no afluixen en els últims anys» i és «important seguir donant resposta a les famílies que es veuen en aquesta tessitura». Però, segons detalla la mateixa Martínez, «no sempre és així» i «la major part de vegades les coses no són gens fàcil i en un 90% hem de recórrer a serveis socials. Amb tot el problema afegit que també ens hem trobat amb caps de família sense feina i sense cap ingrès, afectats per una entitat bancària, a qui no se’ls facilita cap ajuda en primer moment»

El Servei d’Assessorament del Deute Hipotecari s’adreça a les famílies que, arran de l’impagament de préstecs amb garantia immobiliària, es troben en risc de perdre el seu habitatge principal i no disposen s’altres propietats immobles. També als avaladors de préstecs amb garantia hipotecària que, per motiu d’impagament, estan a prop de perdre casa seva. Aquesta branca de l’Oficina d’Habitatge de Reusa avalua la situació present del retorn del préstec hipotecari, la capacitat de pagament de la llar i, amb tot, pot acabar formulant una proposta a l’entitat financera i resolent, com va fer en aquests 150 casos al 2016, els corresponents expedients.

Menys sancions a qui col·labora

Urbanisme ha tramitat, entre 2016 i aquest 2017, 77 sancions a entitats financeres que mantenien pisos buits i tancats al municipi. L’Ajuntament inicia ara una fase de «segones sancions» als que continuen sense accedir a aquesta pràctica tot i haver estat apercebuts, i manté oberts 31 expedients. Amb tot, la Comissió Especial de Polítiques d’Habitatge Social, ha acordat deixar de multar els bancs que facin una «gestió social» del seu parc.

tracking