Diari Més

Judicial

Declara la primera forense en revisar una pacient que va dur pròtesi Traiber

La compareixença al jutjat d’instrucció número 3 de Reus servirà per aprofundir en la valoració del perjudici corporal a la dona

Una imatge d'arxiu de la façana de Traiber, al Mas de les Ànimes.

Declara la primera forense en revisar una pacient que va dur pròtesi TraiberCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El jutjat d’instrucció número 3 de Reus ha citat a declarar, avui a les deu del matí, la primera forense que ha revisat una de les pacients a qui se li va implantar una pròtesi de la fabricant Traiber, després de presentar-ne el corresponent informe al voltant del qual giraran les preguntes que puguin realitzar totes les parts. L’afectada és Carme Romeu, veïna de Reus, a qui se li va extraure al seu moment la peça i un entre els casos que sortia a la llum pública l’estiu del 2015. Romeu demanava prop de 260.000 euros en concepte d’indemnització per les «seqüeles físiques i psicològiques» d’haver dut l’implant al genoll dret entre el 2008 i el 2015, les quals es descriuen a l’informe pericial que se li va realitzar, tal com concreten fonts properes al cas. La mateixa dona referia en aquell moment el «fort dolor, durant set anys» que vinculava a l’estat de la peça que se li va col·locar.

Romeu és una entre la seixantena de pacients aplegats en la plataforma d’afectats per pròtesis de l’empresa reusenca Traiber que encapçala l’advocat Emilio Ortiz, i a petició del qual, amb el vist-i-blau del jutge que instrueix la peça de la macrocausa Innova que dirimeix presumptes delictes de corrupció en la compra i la col·locació de pròtesis, ha de comparèixer avui la forense. La declaració de la doctora, que és addicional a l’informe que ja havia elaborat, servirà per aprofundir en la valoració del suposat perjudici corporal –en la parcel·la física com també en la psicològica– que hauria patit la pacient per haver dut l’implant, sota el punt de vista judicial. Les conclusions de tot plegat prenen rellevància a l’hora de determinar una partida econòmica que aniria destinada, pel que fa a Romeu, a l’adequació de casa seva, on ha de salvar quotidianament obstacles «molt complicats» per a les condicions del seu genoll.

Defectes als implants

Un informe pericial de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), que ha analitzat algunes de les pròtesis de Traiber extretes, revelava el passat mes d’octubre múltiples defectes als implants que atribuïa a la situació en la qual es van fabricar. Entre les anomalies que es precisen al document n’hi ha de vinculades a l’esterilització o a la temperatura durant l’emmagatzematge. L’informe també precisava l’alliberament de partícules al cos i rugositats que superaven els límits permesos per llei, entre altres punts.

Fins ara, havien comparegut al jutjat d’instrucció número 3 de Reus, en relació a la peça sobre Traiber, tant extreballadors de l’empresa com un reguitzell de doctors vinculats en algun sentit a la marca i el propi gerent de la fabricant, Luis Márquez, el qual fa poques setmanes sol·licitava la nul·litat del cas per «indefensió». Una qüestió, aquesta, encara pendent de resoldre. Al novembre, després d’acollir-se al seu dret a no declarar, Márquez, que apuntava «una persona ressentida per la situació de l’empresa quan els pagaments no anaven al dia» com a detonant de la investigació i recordava que l’edifici que allotjava la fabricant, al polígon Mas de les Ànimes, «està precintat i no se sap per què» concretava que, sota el seu punt de vista, «els pèrits no són objectius i és evident, llegint els informes –sobre pròtesis de la firma–, que no són imparcials».

tracking