Diari Més

Salut

Quatre anys combatent la leucèmia

Els pares d’un nen de Reus, Sergi, expliquen la batalla del seu fill contra la malaltia

Sergi, amb els seus pares, Sergio i Noelia, ahir amb els doctors.

Quatre anys combatent la leucèmiaEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Noelia i el Sergio veuen al seu fill Sergi, de 9 anys, «bé, animat i amb ganes de tornar al col·legi», després que fa gairebé cinc anys, a l’estiu de 2012, li diagnostiquessin primer una osteomielitis en un peu i, després, una leucèmia promielocítica aguda. Sergi vol tornar a casa seva, a Reus, on viu la familia.

Els pares del Sergi van explicar aquest dimarts la seva dura experiència i la del seu fill per superar una leucèmia que, en un principi, tenia bon pronòstic, però que es va reproduir després d’un any de tractament i va fer necessari un trasplantament de medul·la, a l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona.

Amb motiu de la celebració demà del Dia Internacional del Càncer Infantil, la família del Sergi va assistir a l’Hospital Clínic de Barcelona a l’anunci de l’assaig d’un nou fàrmac, l’apomorfina, ja usat per al Parkinson, per tractar la Leucèmia Mieloblàstica Aguda (LMA) en nens.

«El Sergi –explicaven ahir– diu que ara és una mica alemany», perquè d’aquí, d’Alemanya, és d’on va arribar la medul·la d’un donant compatible per al nen, i que va gestionar REDMO, el Registre de Donants de Medul·la Òssia creat per la Fundació Josep Carreras el 1991.

El dia 22 de gener del 2015, ara ha fet dos anys, el Sergi va ser sotmès al trasplantament, que va anar bé però després del qual van arribar molts virus i una greu anèmia, pel que va haver d’estar ingressat «molt temps», fins i tot en la unitat de cures intensives, va relatar ahir la Noelia amb naturalitat i molt contenta d’explicar que ara va tot bé. Tan bé va tot que el seu fill pot ara córrer i jugar i ja té ganes d’anar al col·legi, després de tres anys sense poder fer-ho, per evitar possibles contagis que, a causa de la leucèmia, poden ser molt greus.

La Noelia va voler agrair ahir, amb la seva presència i la de la seva família, el suport dels investigadors que treballen en el Clínic i també dels del Vall d’Hebron, i també de la Fundació Ronald McDonald, que es va convertir en la seva llar quan donaven d’alta temporalment a Sergi i no podien tornar a casa seva «de veritat», a Reus.

La «vida normal» que tant anhelen recuperar Sergi i els seus pares, amb la tornada a l’escola i la lenta tornada a l’aspecte físic habitual, ja lliure de cortisona, sembla pròxima després de tants anys de sofriment, va explicar ahir àmpliament la Noelia.

De moment, el Sergi acudeix a la classe de gimnàstica del seu col·legi a la ciutat de Reus perquè s’imparteix a l’aire lliure i els virus no tenen tantes possibilitats d’atacar-lo en aquest entorn i segueix visitant-lo cada dia un professor a casa.

El nou medicament

L’Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras assajarà aquesta tardor un medicament ja conegut per la malaltia de Parkinson, l’apomorfina, per a tractar de guarir la Leucèmia mieloblàstica Aguda (LMA) en nens, per al que ha creat fins i tot una empresa que desenvolupi un nou tractament. Així ho va explicar ahir el director de l’Institut i vicepresident de la Fundació Josep Carreras, Evarist Feliu, en una roda de premsa a la ciutat de Barcelona amb motiu del Dia Internacional del Càncer Infantil, que es commemora avui, i per al qual s’ha realitzat un vídeo divulgatiu sobre la leucèmia, el càncer infantil més freqüent amb uns 300 nous casos cada any a Espanya. És en el marc d’aquesta presentació que es va explicar el cas de la família reusenca.

Evarist Feliu va anunciar, d’altra banda, que també aquest any, probablement a l’estiu, s’inauguri el nou edifici de l’Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras, que s’ubica al complex hospitalari de Can Ruti, a Badalona, i que ha costat entre onze i quinze milions d’euros.

A més de l’apomorfina, l’Institut treballa en una línia de recerca dedicada a un tipus de leucèmia molt poc freqüent i de molt mal pronòstic que afecta especialment a nens de menys d’un any, la leucèmia limfoblàstica aguda pro B del lactant amb translocació del cromosona 4 a l’11, i que s’ha constatat que passa durant l’embaràs.

La leucèmia, el tipus de càncer pediàtric més freqüent que representa el 30% dels infants afectats per la malaltia. Això representa que cada any, a l’Estat espanyol, es diagnostiquen tres-cents nous casos. Segons explicaven ahir, majoritàriament, el 80%, són leucèmies limfoblàstiques agudes amb incidència en nens d’entre 2 i 5 anys i amb un 85% de curació.

tracking