Diari Més

Municipal

Els partits de Reus escenifiquen l'entesa en la signatura del Pacte de Salut, amb l'excepció de la CUP

L'alcalde Carles Pellicer insisteix en la necessitat de la participació de la Generalitat en l'Hospital Sant Joan, en un acte amb més de 200 assistents

Instant en què els portaveus dels partits amb representació a l'Ajuntament de Reus signen el Pacte de Salut, amb l'alcalde al centre de la taula, en un acte solemne a la sala d'actes de l'Hospital Sant Joan de Reus, el 15 de febrer del 2017.

Els partits de Reus escenifiquen l'entesa en la signatura del Pacte de Salut, amb l'excepció de la CUPACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tots els partits amb representació a l'Ajuntament de Reus, a excepció de la CUP, han rubricat aquest dimecres al matí el Pacte de Ciutat per la Salut, el full de ruta que marca les línies estratègiques en matèria de sanitat pels pròxims anys. L'acte ha reunit més de 200 persones a l'Hospital Sant Joan de Reus. La regidora de Salut i presidenta del Grup Salut Reus, Noemí Llauradó (ERC), ha tret ferro al fet que els cupaires no entrin en aquesta fotografia d'unitat i consens i ha assegurat que es podrà arribar a l'entesa en algun punt amb la formació, si bé fora de l'àmbit del pacte. Afrontar el dèficit que arrossega l'hospital és una de les prioritats que preveu el Pacte de Salut, que vol ser una alenada d'aire fresc i passar pàgina de la politització i procés judicial que esquitxa el centre hospitalari i l'àrea de salut. La CUP, en canvi, qualifica l'acord com «el pacte d'Innova», a part de considerar-ho «paper mullat». Per la seva banda, l'alcalde Carles Pellicer, opina que, amb el Pacte de Salut, es fa més evident la necessària participació de la Generalitat en l'hospital reusenc.

«Es fa més necessari que mai, a partir d'avui, que la Generalitat participi amb l'hospital, és una resolució que vam prendre amb el conseller Comín i cal obrir el procés de negociació i diàleg (...), però és necessari que l'acabem al més aviat possible», ha declarat l'alcalde, instants abans de l'acte, que ha reunit més de 200 assistents a l'auditori de l'hospital, entre regidors, equip mèdic de l'hospital i ciutadania en general.

El pacte ha estat subscrit pels grups municipals que integren el govern de Reus -PdCat-CiU, ERC i ARA- així com per tres grups municipals de l'oposició: C's, PSC -impulsor del pacte- i PP. Fins ara, s'hi han adherit 27 entitats cíviques, socials i empresarials i aquest dimecres també s'hi ha afegit la URV. Aquest full de ruta s'ha nodrit d'aportacions extretes de l'Eix 2015 -iniciativa de la Cambra de Comerç-, i d'un ple monogràfic de salut.

«Els nous reptes d'atenció sanitària de la ciutat de Reus i la seva implicació al territori passen per treballar conjuntament amb una visió metropolitana donant especial èmfasi als dos hospitals universitaris, l'Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona i l'Hospital Universitari Sant Joan de Reus, aquest treball conjunt ha de ser en condicions d’igualtat i de coordinació», ha dit la presidenta del Grup Salut Reus, Noemí Llauradó.

La creació d'un consell municipal de salut i l'elaboració d'un pla per palpar la l'estat de salut de la ciutadania són algunes de les accions previstes. A grans trets es pretén millorar l'atenció sanitària i reduir el dèficit municipal, deixant al marge les batalles polítiques. «No és el final del camí, ara comença tot», ha afirmat Llauradó. Sobre les velles estructures heretades d'Innova, la regidora de Salut ha reiterat que s'estan actualitzant.

La CUP discrepa

La gran absent, la CUP, però, no opina igual. La formació, de fet, s'ha desmarcat d'aquesta fotografia de consens perquè considera que la resta de grups del consistori reusenc s'han blindat per defensar un pacte que «no qüestiona encara un hòlding d'empreses amb uns consells d'administració poc resolutius», i que es tracta d'una «simple declaració de bones intencions», en base a un model que «continua privatitzant la sanitat pública».

tracking