Diari Més

Urbanisme

El Pinar reclama a la Generalitat una solució per a les torres d'alta tensió

La FAVR tractarà el tema, que havia quedat fa sis mesos en la proposta de traslladar el cablejat i no soterrar-lo, en una reunió sobre pobresa energètica

Una imatge d'arxiu de les torres d'alta tensió a El Pinar.

El Pinar reclama a la Generalitat una solució per a les torres d'alta tensióOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Membres de la Federació d’Associacions de Veïns de Reus (FAVR) estan citats avui amb el director general d’Energia, Mines i Seguretat Industrial, Pere Palacín, a la segona trobada que col·lectiu i Generalitat hauran mantingut recentment i que servirà, en el marc d’una consulta sobre «aplicació dels protocols de pobresa energètica» que impulsa la FAVR, també per reclamar una solució al problema de les torres d’alta tensió d’El Pinar. El president de l’Associació de Veïns de la urbanització, Antoni Pont, lamenta que en els darrers mesos «ningú no ha mogut un dit» per aquesta qüestió, la qual al maig del 2016 arribava fins al Parlament.

En aquell moment, els vots en negatiu de Junts pel Sí, Catalunya Sí que es Pot i la CUP van frenar una proposta que presentava el PP i on la formació demanava el soterrament de la línia elèctrica de 110 Kv que passa per El Pinar. Un primer pla engegat en aquest sentit al 2007, que contemplava que la Generalitat s’encarregaria de materials i muntatge i l’Ajuntament, de l’obra Civil, va anul·lar-se quan el govern català va deixar d’oferir les partides pressupostàries per donar resposta a la seva meitat del compromís. En la primera reunió amb Pere Palacín, a l’abril del 2016, el director general d’Energia, Mines i Seguretat Industrial havia plantejat als veïns la proposta que les torres d’alta tensió fossin «traslladades» en lloc de soterrades, una operació que s’hauria d’encabir dins el nou POUM, ara en fase de redacció i que, per tant, seria viable.

Des de l’Associació de Veïns d’El Pinar mantenen, però, que «aquí no s’ha mogut ningú, ni d’una part de l’altra» i recorden que «les torres d’alta tensió són perilloses i produeixen unes dolències i uns perjudicis a la salut que ens tenen molt preocupats, i aquí segueixen com una qüestió que no es vol abordar». «Estem cansats i no veiem una solució a curt termini perquè les parts implicades no es decideixen a tirar endavant», conclou Antoni Pont. FAVR i Generalitat s’havien donat un marge de sis mesos, que ara venç, abans de tornar a seure per tractar de nou la qüestió d’El Pinar».

Respostes al cas de Rosa

Amb tot, el motiu principal de la cita amb el director general d’Energia, Mines i Seguretat Industrial passa per la campanya que va iniciar la FAVR arran del cas de la dona del carrer Santa Anna que va perdre la vida en un incendi a casa seva mentre s’il·luminava amb una espelma perquè Gas Natural li havia tallat el subministrament elèctric. La primera passa en aquest sentit la va fer la Federació d’Associacions de Veïns el passat cap de setmana amb una mobilització a Sant Josep Obrer.

tracking