Diari Més

Municipal

Reus és la capital a la que menys pressupost li pertoca per habitant

El municipi va experimentar el descens més significatiu de les 10 comarques tarragonines l’any passat, un 21% menys

Vianants passejant pel carrer de Monterols, en una imatge d'arxiu.

Reus és la capital de comarca que menys despesa destina per habitantCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Reus és l’única capital de les 10 comarques de la província de Tarragona on a cada habitant li pertoca un pressupost molt més reduït que l’any anterior. Segons les dades que acaba de fer públiques el Portal de Transparència de la Generalitat, la quantitat assignada per cada ciutadà l’any passat va ser de 1.043 euros, el que representa fins a un 20% menys que al 2015.

Aquesta xifra sorgeix de dividir el total del pressupost municipal –107,6 milions d’euros– pel nombre d’habitants. Aquesta reducció de l’assignació de la capital del Baix Camp destaca si la comparem amb altres ciutats on també s’ha vist minvat aquest pressupost, com és el cas de Tarragona (-8,32%, amb un total de 1.213,02 euros), Falset (-4,19% i 877 euros) i Amposta (-1,26% i 935 euros). Per contra, en les altres set capitals de província es dóna la circumstància adversa: al 2016 hi va haver un increment del que li pertocaria per habitant en base als seus comptes (Móra d’Ebre, Montblanc, Tortosa, El Vendrell, Valls i Gandesa).

L’assignació per ciutadà a Reus és més baixa en comparació amb la mitjana provincial (de 1.536,55 euros) i la catalana (de 1.361,42 euros). Les dades situen a Reus en la posició 552 del rànquing pressupostari sobre un total de 947 municipis. Si ho comparem amb altres poblacions de mida similar, a la capital del Baix Camp s’hi destina més que localitats com Mataró (1008,38 euros per habitant) o Santa Coloma de Gramanet (792,38 euros). En canvi, es troba per darrere de les capitals de província com Barcelona (1.531 euros) Lleida (1.131,35 euros) i Girona (1.100 euros).

Per proximitat geogràfica, les dades mostren que dels reusencs els hi pertoca menys que, per exemple, els residents de Salou (1.502 euros per habitant) o en el cas de Cambrils (1.295 euros).

Centres hospitalaris

En ple debat sobre el present i el futur de la sanitat a la capital del Baix Camp, les dades del Portal mostren que l’assignació pressupostària en matèria de sanitat per cada ciutadà va ser de 57 euros, quasi en la seva totalitat amb destinació als centres hospitalaris. Resulta especialment significatiu que, malgrat un lleuger retrocés respecte el 2015 del 2,6%, Reus segueix sent un dels municipis catalans amb una major assignació, tenint en compte que la mitjana catalana és de 13,10 euros i la provincial és de 17,07 euros. Així, la capital del Baix Camp ocupa el 25è lloc de tots els municipis del territori en aquest concepte. Quant a l’educació, Transparència revel·la que es destinen 86 euros per reusenc i la major part van destinats a la promoció educativa. En aquest cas, la partida també supera tant la de la demarcació com la catalana.

Recollida de residus

El Portal de Transparència també permet copsar aportacions municipals en altres àmbits com els serveis públics bàsics. Destaquen els 172 euros per cap corresponents a la partida destinada a benestar comunitari (aigua, residus, neteja i enllumenat). En aquest sentit, cal ressaltar que la major part fa referència a la recollida, gestió i tractament de residus (72 euros del total).

Tanmateix, els comptes atribueixen 115 euros a cada un dels reusencs en la partida que es va consignar a la seguretat ciutadana. En aquest sentit, la major part es destinen específicament a qüestions de seguretat i ordre públic.

tracking