Diari Més

Municipal

El PP se sumarà al Pacte de Salut i Ciutadans deixa la porta oberta

Els populars signaran el document la setmana vinent mentre que la formació taronja també preveu adherir-se

Un moment del ple monogràfic de Salut de novembre passat.

El PP se sumarà al Pacte de Salut i Ciutadans deixa la porta obertaOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El grup municipal del Partit Popular ha decidit sumar-se finalment al Pacte de Salut. Els populars, que s’havien abstingut en la moció presentada pel govern municipal i el PSC en el ple extraordinari sobre la matèria del novembre passat, van decidir, després de la reunió que van mantenir ahir en la junta local, adherir-se a aquest document. Segons exposa el seu portaveu, Sebastià Domènech, «estar presents ens permet vetllar pel compliment dels acords de les mocions que es van presentar en el ple monogràfic i que configuren el document base d’aquest pacte sanitari local». Segons els populars, el document que rubricaran és «ple d’intencions» i «inicialment ni millora, ni gestiona, ni aprofundeix en les competències exclusives sanitàries de Catalunya i que el govern de la Generalitat ha d’exercir amb la màxima transparència i responsabilitat». Així, els populars reconsideren la seva abstenció en el ple extraordinari. La van justificar llavors perquè deien que en la moció «no parlen dels vora 500.000 euros mensuals que perd l’Hospital».

Amb tota probabilitat Ciutadans també s’acabarà adherint a la signatura d’aquest pacte, al qual ja van votar a favor de la moció en el ple, després de les propostes de la formació taronja s’hagin introduït en el document presentat per socialistes i govern municipal. Des de la formació fan incidència en «instar a la Generalitat a què es comprometi a no donar activitat als centres privats mentre la puguin fer els centres públics», i «defensar la cocapitalitat del Sant Joan amb el Joan XXIII perquè hi hagi dos caps visibles i que la gent no s’hagi de desplaçar fins a Barcelona». Des de Ciutadans consideren que hi ha d’haver el «màxim consens possible perquè ha de superar les divisions que hi hagi per ser d’un o d’un altre partit».

El «no» de la CUP

La rúbrica del pacte es durà a terme el proper 15 de febrer. La CUP, doncs, es postula com la única formació que no acabarà adherint-se. En aquest sentit, entenen que es tracta d’una «declaració de bones intencions». «Què es pretén fer amb un pacte que no preveu acabar amb les llistes d’espera interminables, acabar amb la gent que està ingressada als passadissos de la ciutat de Reus?», es qüestionava Marta Llorens divendres passat. La mateixa regidora lamentava que faci un any que existeixi la comissió mixta de l’Ajuntament i el departament de Salut i encara no hi hagi cap solució ferma que doni resposta a l’actual situació socioeconòmica sobre la taula. En aquest sentit, el PP es mostra en la mateixa línia i considera que la comissió és «fum», posant com a exemple la «tardança» en la contractació d’una consultora externa que identifiqui «els problemes de gestió i tècnics i que defineixi el pla de viabilitat» del centre hospitalari.

El que contempla el Pacte

El document preveu fins a tretze punts que van des de la qüestió més genèrica de «plasmar les voluntats polítiques i línies estratègiques referents a l’Hospital Sant Joan i a la sanitat pública» fins a la concreció de «crear el Consell Municipal de la Salut a Reus com a eina de participació oberta i democràtica i punt de trobada de ciutadania, entitats i professionals relacionats amb la salut» o «millorar el funcionament de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili».

tracking