Diari Més

Justícia

El Ministeri obre la porta a la posada en marxa del jutjat de família a Reus

El Col·legi d’Advocats confia que el servei s’implantarà enguany i la Generalitat té «a punt els recursos»

Una imatge d'arxiu de la façana dels jutjats de Reus, a l'avinguda Marià Fortuny.

El Ministeri obre la porta a la posada en marxa del jutjat de família a ReusOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El projecte de Reial Decret per a l’ampliació de la planta judicial a diferents punts de l’Estat que el ministre de justícia, Rafael Catalá, va anunciar la setmana passada i que, un cop quedi enllestit, es presentarà davant el Consell de Ministres inclourà l’obertura de l’esperat nou jutjat de família i incapacitació a la capital del Baix Camp. El col·legi d’Advocats de Reus que, a través de la degana Encarnación Orduna, ha encapçalat en els darrers anys aquesta reivindicació, mostra la «convicció» que aquest servei es posi en marxa durant el 2017 i subratlla que, a falta de confirmació oficial, «tot apunta que així serà», malgrat que el contingut del Reial Decret no es donarà a conèixer íntegrament fins d’aquí a uns dies, tal com confirmen fonts del Ministeri de Justícia. El propi Catalá ja va apuntar, de qualsevol manera, que aquest contemplarà «nous jutjats a Barcelona i a Catalunya» i fonts del Departament de Justícia recorden que «la Generalitat té a punt tots els recursos necessaris» perquè el jutjat de família i incapacitació a Reus sigui una realitat enguany.

Des del mateix Departament recalquen que la petició del jutjat, tant per a Reus com per a altres municipis de Catalunya, «es va formular al setembre del 2015» i que, tot i que la manca d’un govern central n’havia frustrat l’obertura, ara que ja se n’ha format un, «tècnicament hi ha la possibilitat de crear el jutjat. Per la nostra banda, estem preparats amb els mitjans materials i personal per tal que, al moment que es donés llum verda, tot plegat pugui avançar el més ràpid possible». El conseller de Justícia, Carles Mundó, anunciava públicament el passat mes d’abril del 2016, en el marc de la festivitat de Sant Raimon de Penyafort al Col·legi d’Advocats de Reus, i de nou a l’octubre durant una visita als jutjats, el compromís per l’entrada en funcionament d’aquest servei i va constatar que «els jutjats de primera instància estan molt carregats de feina assumint en aquest moment tasques de família i del civil».

En la mateixa línia s’expressa Orduna quan diu que «això no és la solució definitiva però sí que ajudarà en part a descongestionar els jutjats de primera instància» i destacava que «el nou jutjat serà important a Reus especialment perquè des d’aquí atenem una gran quantitat de casos relacionats amb les incapacitacions, de la ciutat i d’altres municipis de l’entorn, pel fet de tenir a prop els serveis que ofereix l’Institut Pere Mata i institucions d’aquest tipus, i aquest també és un argument a favor de la seva creació». Amb tot, Orduna confia que «el podrem tenir aquest 2017».

Mitjans materials i personals

En la posada en funcionament d’un nou jutjat, el Ministeri de Justícia és qui ha de donar el vistiplau a la creació del jutjat i fixar «la data exacta per a fer-ho». Per la seva banda, el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) dota el jutjat de magistrat i la Generalitat, finalment, hi aporta els mitjans materials i personals –tant una seu com mobiliari, sistemes informàtics o altres i personal– per tal que tot es posi al servei del ciutadà. Alhora que es formalitzava la petició d’aquest jutjat per a Reus, la Generalitat també va reclamar-ne, al 2015, dos de nous per a Sabadell i per a Granollers, i un més per a Terrassa, Badalona, Mataró i Girona. Sobre la possibilitat que, en aquest impàs, les mancances es cobrissin mitjançant el sistema de jutjats de reforç –tal com s’ha fet en algunes d’aquestes ciutats fins al moment–, fonts del Departament de Justícia concreten que aquesta manera de fer hauria de trobar-se «en una tendència a la baixa» i que la voluntat de la Generalitat en general és invertir en jutjats estables i no emprar els recursos en solucions temporals.

tracking