Diari Més

Els 'herois ocults' que ens amaneixen els plats o ens protegeixen de la pluja

La Caixa porta a Reus 27 invents «genials i quotidians», com el setrill i el paraigua, i els seus creadors

L'exposició inclou l'espai interactiu CaixaLab Experience.

Els 'herois ocults' que ens amaneixen els plats o ens protegeixen de la plujaOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un homenatge a aquelles persones que, amb les tres passes «bàsiques» de «saber mirar, pensar i posar-se a fer», van donar lloc als invents «genials i quotidians» els quals avui ens faciliten la vida, però també una prova per fer bo el missatge que «si vols, pots». Això és l’exposició Herois ocults. Invents genials. Objectes quotidians, un recull de 27 objectes i de la història dels seus creadors que La Caixa ha traslladat fins a la plaça de la Llibertat, on es podrà visitar fins el proper 6 de març. N’hi ha que pràcticament no han experimentat modificacions, i altres que de ben segur han transcendit les mateixes pretensions dels seus creadors. Invents, tots, que ens passen desapercebuts en el dia a dia, acostumats ja al seu ús habitual, però que han modulat la nostra existència d’una manera concloent i evident.

Un d’ells, el pal de fregar, que l’enginyer aeronàutic Manuel Jalón va inventar al 1964 després de veure un soldat que netejava el terra amb un pal i un drap per evitar haver d’acotxar-se. Un altre, el velcro, inspirat pel gos de l’enginyer suís Georges Mestral i la dificultat de l’amo per arrencar-li les espines de floravia que se li enganxaven al pèl durant les passejades. O el paraigua, hereu de l’ombrel·la concebuda per protegir-se del sol i que, al 1929, Hans Haupt va convertir en plegable. I el setrill. Però un que no goteja: el va crear Rafael Marquina, molt semblant als matrassos de laboratori, cansat que el líquid llisqués i embrutés l’exterior de l’envàs. Qui no haurà patit mirant d’obrir el Tetra Brick de Ruben Rausing, que va voler reemplaçar les antigues ampolles de llet, o s’haurà entretingut amb el plàstic de bombolles ideat per Al Fielding i Marc Chavannes, al 1950, mentre investigaven un nou tipus de paper pintat.

El concepte ‘emprenedoria’

A tots aquests objectes, i també a la tireta, el llapis, l’arxivador d’anelles o el mosquetó, aprova al visitant Herois ocults. Invents genials. Objectes quotidians, que també compta amb un espai interactiu i multimèdia per aprendre el concepte emprenedoria. És el CaixaLab Experience, ubicat al final de la mostra com a «laboratori d’activitats» i vertebrat en diferents àmbits que conviden a adquirir motivacions, a observar la realitat amb una actitud crítica o a captar oportunitats per resoldre necessitats. El 90% d’escoles de Reus ja hi han reservat cita.

tracking