Diari Més

Reus

Sense subvenció per als veïns que no retirin les plaques franquistes

El consistori emplaçarà a les comunitats que encara tinguin aquests símbols que les treguin dels seus blocs

Una placa situada en un bloc de pisos del sud de la ciutat.

Sense subvenció per als veïns que no retirin les plaques franquistesOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La retirada de plaques franquistes va ser un dels punts que van centrar l’atenció del ple el passat dilluns, a moció presentada per la CUP. En la sessió va quedar aprovat que l’Ajuntament procedirà a fer una nova revisió i conseqüent retirada dels elements d’aquest tipus que puguin quedar en els espais públics de la ciutat. A més, però, també es va acordar instar a la retirada d’aquests elements que també imperen en les propietats privades. Principalment, estem parlant de les plaques grises amb el distintiu del Ministerio de la Vivienda que encara hi ha en alguns blocs de la ciutat, com poden ser les zones del sud o properes al centre.

En aquest sentit,en el ple es va acordar que l’Ajuntament també insistirà a les comunitats de veïns a treure aquests elements, però, en cas que aquestes es neguessin a fer-ho, el consistori retiraria les subvencions als blocs que en tinguessin concedida una, per dur a terme com podria ser, per exemple, la rehabilitació de les seves façanes, i posteriorment les brigades municipals procedirien a la seva retirada. La moció presentada per la CUP sorgia després de constatar que «som la tercera ciutat de Catalunya que té més símbols d’aquest tipus, en concret, 227», segons esmentava la regidora de la formació anticapalista, Mariona Quadrada, durant la sessió de dilluns passat. Així, els cupaires afirmaven que la llei de memòria històrica i el punt de l’article 54 de l’Estatut «no s’estava complint» i que «estem fent tard després de la mort de Franco fa quaranta anys». De fet, la CUP ja havia fet diverses mocions des de 2012, on s’instava a l’Institut Municipal de Museus a fer un inventari dels símbols presents a la ciutat, perquè fossin retirats per les Brigades Municipals, i dipositats al fons històric del Museu. Aquesta «museïtzació», de fet, va tornar a ser posada sobre la taula en els dies previs a la celebració del darrer ple.

Els retrats no es tocaran

Per la seva banda, durant el plenari, l’alcalde de Reus, Carles Pellicer, va assegurar que les fotografies dels alcaldes de l’època franquista que hi ha al Palau Municipal, a la galeria d’alcaldes de la sala Evarist Fàbregas, «no es retiraran», una reclamació que també havien fet des de primer partit de la oposició. Pellicer considera que no era «pertinent» incidir en aquest assumpte i va assegurar que no hi hauria cap mena de modificació membre ell fos l’alcalde de la ciutat.

Precisament, la qüestió simbòlica va despertar també alguns retrets per part dels partits de la oposició vers a la moció dels cupaires, com les del Partit Popular, que es va acabar abstenint. Així, Sebastià Domènech demanava diferenciar entre «alcaldes franquistes i alcaldes de l’època de Franco». Respecte la simbologia, el popular afegia també que podríem esborrar les guixades comunistes i de la lluita de classes». Per la seva banda, des del grup municipal de Ciutadans van titllar els cupaires de «fer servir el comodí de Franco», afegint que «la reconciliació ja s’havia produït», unes paraules que van ser contestades pels cupaires defensant la legitimitat de la moció que presentaven en el plenari.

Alguns dels símbols franquistes que quedaven a la ciutat s’han eliminat en els darrers anys. Per exemple, al 2008 es va retirar la placa instal·lada en un monòlit de pedra que commemorava la inauguració del barri Gaudí, al 1972.

tracking