Diari Més

Guerra Civil

La pintada d'un mural sobre l'ocupació franquista a Reus pot acabar amb una multa

L'obra, de l'artista Josep Prous i impulsada per l'Esquerra Independestista i Reus Refugi, recorda els 78 anys dels fets

El mural pintat per Josep Prous està ubicat a l'encreuament entre la Riera Miró i el carrer del Roser.

La Guàrdia Urbana notifica la pintada d'un mural sobre l'ocupació franquista a ReusJosep Prous

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La creació d'un mural pintat per l'artista reusenc Josep Prous en record dels 78 anys de l'entrada de les tropes franquistes a la ciutat de Reus va acabar, el passat diumenge 15 de gener, amb una notificació per part de la Guàrdia Urbana. Segons explica el Casal Despertaferro al seu perfil de Facebook, els agents van aixecar acta dels fets, i «la visita» podria acabar amb una multa o «sanció administrativa». L'obra, ubicada a una paret de l'encreuament de la Riera Miró amb el carrer del Roser de Reus, va ser impulsada perl'Esquerra Independestista i Reus Refugi. Les entitats volien retre homenatge a les víctimes, als ferits, als exiliats, i en general a tots els danyats i perjudicats a causa de l'arribada de l'exèrcit feixista a la capital del Baix Camp aquell 15 de gener del 1939.

«Ens xoca que el mateix matí que la regidora de cultura i l’alcaldia aplaudien les iniciatives que sorgeixen des del Casal Jove de la Palma per reivindicar el grafitti com a un art de carrer, a nosaltres se’ns identifiqui i se’ns obri procediment administratiu precisament per posar-nos mans a l’obra amb la divulgació artística i històrica», retreuen els membres del Casal Despertaferro a través del mateix comunicat.

«La por inundava Reus»

Un combat entre dos avions, l'un «model Savoia de l’exèrcit italià de Mussolini», i l'altre «un Polikàrpov I-15, un model rus fabricat a Reus durant la Guerra a l’actual Institut Baix Camp», forma part del mural central, titulat 'Combat aeri sobre Reus', i obra de Prous. Entre els dos avions, al centre del mural, s'hi pot apreciar el Campanar de la Prioral Sant Pere, i les façanes de cases de la plaça Mercadal. El color gris predominant a la pintura aboquen a la por que inundava, aquell any 1939, els carrers de la ciutat. Les sirenes que anunciaven l'arribada d'avions de combat van començar a ser un soroll habitual i gens desitjat entre els reusencs i reusenques. Milers de persones van optar per abandonar la ciutat i ocultar-se en masos i pobles propers, i d'altres van decidir exiliar-se. Moltes, per contra, van perdre la vida a causa dels més de cent bombardejos que van tenir lloc a la capital del Baix Camp.

Josep Prous ha publicat, a la seva pàgina de Facebook, un vídeo del 'Making Off' del mural, que es pot veure a continuació:

Per altra banda, també es va instal·lar una cartelleraal costat del mural. A més, una placa ubicada a l'obra pels impulsors de la iniciativa explicarà el motiu de la pintura, que en un racó mostra un text amb la frase «Els nostres exiliats d'ahir, són els refugiats d'avui». El logo de Refugees Welcome, també mostra la voluntat acollidora de refugiats a la ciutat de Reus.

La cartellera, a mà esquerra, i la pintura sobre la Guerra Civil a la ciutat de Reus, a mà dreta.

La Guàrdia Urbana notifica la pintada d'un mural sobre l'ocupació franquista a ReusJosep Prous

tracking