Diari Més

Mobilitat

AENA farà l'Aeroport «digital» per millorar l'experiència al passatger

L’usuari podrà controlar a través del mòbil tot allò relatiu al seu viatge en «temps real»

Passatgers procedents d'un vol d'Eindhoven, en una imatge d'arxiu.

AENA farà l'Aeroport «digital» per millorar l'experiència al passatgerOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un Aeroport «digital» per «millorar l’experiència dels passatgers». Aquests són els plans de l’organisme que gestiona els aeroports, Aena, qui ha anunciat que aplicarà en tota la seva xarxa d’aeroports estatals, incloent el de Reus, un pla referent al desenvolupament i a la innovació digital que ha de servir per «incrementar els ingressos comercials». L’estratègia passa per cercar un proveïdor que s’encarregarà de desenvolupar un seguit de línies mestres, en un contracte que surt ara a licitació per un import de 14 milions d’euros i que preveu un termini d’execució de quatre anys i cinc mesos, segons es recull en el BOE.

L’accessibilitat a través del telèfon mòbil és el gran eix pel qual es vol apostar en aquesta digitalització. Així, es cerca que els passatgers puguin organitzar els seus viatges: com saber en temps real el detall del vol, els accessos a l’aeroport, la reserva d’aparcament, la gestió de l’accés wifi a la xarxa, la informació sobre els temps necessaris per passar els controls de seguretat o d’arribada a la porta d’embarcament així com la compra i pagament de serveis com el fast-track (accés ràpid) de seguretat o les sales vip. Un altre dels àmbits és el que fa referència a l’«experiència pròpiament dita del client». En aquest punt s’assenyalen serveis com el de traducció, de guiatge o accions pensades per als passatgers amb mobilitat reduïda.

De la mateixa manera, l’estratègia d’Aena passa pel desenvolupament del comerç electrònic. Així, s’especifica l’impuls de tot un seguit d’accions que van dirigides a facilitar la compra i el consum, entre les quals hi figuren les plataformes de pagament o els marketplace –plataformes específiques per a realitzar transaccions comercials–. Finalment, el pla preveu també la venda de continguts i desenvolupament d’altres negocis amb altres socis digitals.

Reformes als locals comercials

El negoci digital complementa altres accions com la millora de les instal·lacions de locals comercials que s’ubiquen a la zona de sortides de l’Aeroport de Reus. Entre els àmbits on es van projectar reformes es troben els terres, les parets i també els falsos sostres dels espais, destinats a acollir negocis que amplien les prestacions als passatgers que empren l’equipament. El gruix de les obres inclou també canvis en la instal·lació d’il·luminació, treballs de pintura i la demolició de part dels murs, així com la instal·lació de bancades per als viatgers.

Desviats per quarta vegada els vols amb destinació a Lleida-Alguaire

La boira va impedir ahir, i per quarta vegada consecutiva, que aterressin els vols amb esquiadors britànics a l’aeroport de Lleida-Alguaire. Novament, doncs, l’Aeroport de Reus va rebre dos vols procedents de Londres –un al matí i un al migdia–, un altre de Manchester i un quart de Birmingham, que havien d’aterrar a Alguaire i que després estava previst que tornessin amb més passatgers cap a les ciutats d’origen. Els canvis van afectar més d’un miler de viatgers. El 21 i el 28 de desembre, el 2 de gener i aquest 8 de gener ja es van desviar a la capital del Baix Camp els vols de l’operador britànic. Aquest hivern el touroperador Neilson encara no ha pogut estrenar la temporada. La Generalitat descarta canviar el sistema antiboira de l’aeroport de Lleida-Alguaire per un altre més potent ja que suposaria una inversió massa elevada. ACN

tracking