Diari Més

Mobilitat

Un conductor reclama a la Diputació per l'impacte amb dos porcs senglars

L’accident va tenir lloc en un tram de la T-314 a Reus i durant la nit; l’ens entén que la via no requeria senyal d’animals salvatges

Una imatge de la carretera on es va produir la col·lisió.

Un conductor reclama a la Diputació per l'impacte amb dos porcs senglarsOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El conductor d’un vehicle que va col·lisionar amb dos porcs senglars a la carretera T-314, entre Reus i Vinyols i a l’alçada de la capital del Baix Camp, ha presentat una reclamació de responsabilitat patrimonial a la Diputació de Tarragona, la titular de la via, en atribuir-li almenys part de la responsabilitat de l’accident, que va produir-se al novembre del 2014 i va suposar danys materials i físics per a l’afectat. La institució provincial desestima ara la reclamació i apunta que, per la classificació com a carretera d’«àmbit local» de la T-314, «no s’indica que aquesta hagi de tenir instal·lada una tanca per impedir la irrupció a la calçada d’animals, cosa que, per contra sí que s’obliga legalment en el cas d’autovies i autopistes» i que al tram no s’havia instal·lat senyalització de perill d’animals en llibertat perquè «no s’havia detectat que en anys anteriors al 2014 hi hagués algun tipus d’incident a causa de porcs senglars». El conductor pot presentar recurs contenciós administratiu al Jutjat Contenciós de Tarragona o de reposició a la pròpia Diputació.

Els fets van tenir lloc, tal com recull la resolució emesa per l’ens supramunicipal, quan passaven dos quarts de nou de la nit, i en una «recta amb visibilitat, sense il·luminació, sense il·luminació, sense obstacles i sense senyal de perill d’animals en llibertat». Dos porcs senglars van creuar inesperadament la via i el pilot del cotxe hi va impactar. La col·lisió va generar al vehicle danys per valor de 2.930 euros –que el conductor reclamava ara a la Diputació– i el qui el portava va ser diagnosticat, en una visita a urgències de l’Hospital de Sant Pau i Santa Tecla, d’una «fuetada cervical i esquinç al coll». Al lloc hi van acudir Mossos d’Esquadra i Bombers de la Generalitat. L’informe del segon cos, efectius del qual van netejar la carretera apunta la presència de «dos porcs senglars, un de gran i un de petit atropellats per un vehicle». Agents de la policia catalana van retirar els animals morts.

El Servei d’Assistència al Territori (SAT) de la Diputació de Tarragona va informar posteriorment, un any més tard, de l’observació llavors d’«un increment en el pas de porcs senglars» que es basava en una comunicació tramesa pels Mossos d’Esquadra al desembre del 2014 i que avisava de tres accidents –tots ells repartits en un marge global de sis dies– amb la implicació d’animals salvatges en els dos mesos anteriors. Després d’això, la T-314 va senyalitzar-se en relació a aquest àmbit per la «constatació» que s’estaven produint accidents.

Hi circulen 4.537 vehicles al dia

Per la carretera on va tenir lloc l’accident travessen, de mitjana, 4.537 vehicles al dia. Entre els arguments que la Diputació aporta per desestimar la reclamació del conductor hi ha que l’ens va tenir constància de la detecció de porcs senglars a aquesta via després de la topada i no abans i, per tant, no hi va poder actuar de manera preventiva, i que «no es pot entendre que al novembre del 2014 existís una alta accidentalitat a la T-314». També que, pel que fa a l’estat del tram i de la carretera en general, la Diputació «va complir amb els seus deures».

tracking