Diari Més

L'estudi de la brossa xifra l'estalvi de municipalitzar el servei en 1,2 milions d'euros

El govern rebaixa a 400.000 euros la quantitat «sobre el terreny» i reitera el «no» a una internalització

Una imatge d'arxiu de treballadors de la neteja viària, realitzant feines al carrer Rocamora de Reus.

L'estudi de la brossa xifra l'estalvi de municipalitzar el servei en 1,2 milions d'eurosOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Traslladar a la gestió municipal el servei de neteja viària i recollida de la brossa que l’Ajuntament ofereix ara a través de l’empresa Fomento de Construcciones y Contratas (FCC) suposaria reduir en 1,2 milions d’euros l’any, i passar dels 10,8 actuals fins als 9,6 milions d’euros, la despesa del consistori en aquest capítol, que s’endú la partida més elevada al pressupost de la corporació. La xifra es desprèn de les conclusions de l’informe de viabilitat econòmica encarregat pel govern a la consultora externa Iseti Consulting –que inclou consideracions tècniques de la Secretaria i la Intervenció municipals així com d’altres de la Gerència de Serveis Municipals, i que estableix la comparativa amb l’exercici del 2015–, un document que qualifica com «majúscul» el repte de la internalització d’aquest àmbit a Reus.

Amb l’estudi damunt la taula, el regidor d’Hisenda, Joaquim Enrech, rebaixava ahir l’estalvi fins a «uns 400.000 euros» en afegir als càlculs apliqui «contingències» com «el cost de l’adaptació dels horaris de la plantilla d’FCC als de l’Administració» i «el 21% de l’IVA associat a la compra de combustibles o materials necessaris per prestar el servei». Enrech recordava, en una compareixença davant els mitjans després de donar a conèixer l’informe als Grups Municipals, les paraules de l’alcalde Carles Pellicer la setmana passada, on el batlle assegurava que el govern no té intenció de municipalitzar la brossa i que l’elaboració de l’informe únicament «respon al compliment del compromís contret amb la CUP» en la negociació per l’aprovació del pressupost municipal del 2016.

El «no», tal com precisava Enrech, ve donat en bona part per les «complicacions» del trànsit de la plantilla d’FCC que atén Reus, i que està integrada per 190 treballadors, cap a la vinculació directa amb l’Ajuntament. Tal com concretava el regidor, aquest impàs comportaria «passar de les 1.820 hores que han signat a FCC a les 1.726 que permet una empresa pública –que no podria gestionar-lo mentre s’apliqui el Pla d’Ajust a l’Ajuntament– o a les 1.642 que fixa l’Administració». I el canvi, un «increment dels 5,8 milions d’euros que costa la plantilla a FCC a una de 201 treballadors i 6,2 milions a una empresa públic o de 211 treballadors i 6,2 milions a l’Administració». Com que la Llei de Pressupostos de l’Estat 2016 limita els increments estructurals, «el servei no seria ampliable». Es dóna la circumstància que, a més, els empleats de la contractista passarien a ser indefinits no fixes i, el conveni pel qual es regeixen ara, «podria contemplar drets no respectables per l’Administració».

La «capacitat de millora»

Enrech feia referència també a «la capacitat de millora» que s’ha detectat, a través de l’estudi, en «un servei que ja és bo per ell mateix» i subratllava que aquesta únicament podria explotar-se en la seva plenitud a través de mantenir-lo externalitzat, tal com es troba ara. Entre els aspectes amb espai per créixer, enumerava millores tecnològiques o la intervenció de mà d’obra en aspectes on fins ara no s’havia contemplat.

La CUP analitza l’informe

L’alcalde Carles Pellicer, que estava present durant la compareixença del regidor d’Hisenda però no hi va intervenir, havia destacat la setmana passada que «considero que seria un gran error municipalitzar el tema de la brossa. Fer-ho, ni passa pels meus plans ni veig que fos convenient i, al final, els perjudicats serien els ciutadans». La CUP, impulsora d’una internalització fonamentada en aquest estalvi econòmic, està ara en un procés d’anàlisi de l’informe i no es pronunciarà fins principis del mes de gener.

tracking