Diari Més

Municipal

Reus iniciarà 2017 amb el pressupost municipal prorrogat i «diàleg obert»

Esgotat el marge per acordar nous comptes abans de fi d’any, la primera setmana de gener se signarà un decret que els congeli

Un instant del darrer ple municipal, que va celebrar-se el passat 19 de desembre.

Reus iniciarà 2017 amb el pressupost municipal prorrogat i «diàleg obert»Olívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La ciutat entrarà al nou any amb el pressupost municipal del 2016 prorrogat i amb el govern en converses amb els Grups Municipals de l’oposició a la cerca d’un acord que propiciï el llum verd a uns nous comptes. Les negociacions obertes fa un parell de setmanes «amb totes» les formacions, que ja es preveien complicades en el marc de la recent congelació de les Ordenances Fiscals, no han fructificat a temps per assolir l’entesa enguany i la primera setmana de gener, tal com apunten fonts municipals, «se signarà un decret de pròrroga dels pressupostos que tindrà efecte retroactiu».

Una situació similar a la que es viurà ara va donar-se precisament a finals del 2015 quan, a l’espera de trobar complicitats, l’expedient de pressupostos que plantejava el govern no va rebre el «sí» del ple fins al dia 15 de febrer. Ho va fer mitjançant el vot de qualitat de l’alcalde Carles Pellicer, que propiciava el desempat després que la CUP optés per emetre’n els seus de manera fragmentada i no en bloc. Llavors, la proposta va obtenir 11 vots a favor –9 del govern (7 de CiU i 2 d’Ara Reus) i 2 d’ERC–, 11 vots en contra –4 de C’s, 4 del PSC i 3 de la CUP– i 4 abstencions –2 del PP i 2 dels regidors cupaires David Vidal i Marta Llorens–, en una sessió plenària de tarda que va allargar-se durant prop de quatre hores. Els comptes consolidats –de l’Ajuntament, empreses municipals i organismes autònoms– sumaven 319 milions d’euros i incorporaven matisos de la CUP, ERC i PP.

La «mà estesa» de Pellicer

Les mateixes fonts precisen que l’executiu municipal manté en aquest moment el «diàleg obert» per arribar a l’acord necessari per segellar el pressupost del 2017 i que la pròrroga de l’anterior «no tindrà cap conseqüència negativa per a la ciutat» donat que aquesta confluència de voluntats per a l’entrada en vigor d’un de nou pot donar-se «en qualsevol moment».

El propi Pellicer anunciava la setmana passada, en el context del tradicional esmorzar de Nadal amb els mitjans de comunicació, la «mà estesa» del govern «en minoria absolutíssima» que encapçala, sota la convicció que «hem de deixar de banda els interessos polítics i prioritzar la ciutat, perquè una pròrroga no permetrà augmentar els comptes». «És complicat. Vam veure que les Ordenances Fiscals no es van aprovar i no és fàcil. En minoria, és complicat gestionar una ciutat com Reus però ens n’estem sortint i estic content amb la labor que estem fent», afegia, i deia que «veurem si algun Grup vol entrar al govern, la mà està estesa igual que per a un pacte de governabilitat, per tal de garantir pressupostos i garantir algunes accions de ciutat que són importants i necessàries.

Pocs dies enrere, i després de revisar un primer esborrany que el govern va posar damunt la seva taula per iniciar les converses, alguns dels Grups Municipals es posicionaven ja respecte al document preliminar. És el cas del PSC on, des d’on apuntaven que aquest text inicial posa en evidència que «en partides com Mas Carandell es continua disminuint el pressupost i la demanda de formacions; també estem preocupats amb els números que ens han presentat pel que respecta a l’Hospital». Per la seva banda, la CUP manifestava la determinació de no establir negociacions amb l’executiu sobre el pressupost municipal del 2017 i emplaçava el govern de Pellicer a analitzar modificacions de crèdit «en alguns àmbits que considerem estratègics».

tracking