Diari Més

Salut

Reus instal·larà desfibril·ladors a la via pública a partir de l'any vinent

La ciutat compta actualment amb 37 aparells que es troben en equipaments municipals i privats

Desfibril·ladors al Reus Deportiu, en una imatge d'arxiu.

Reus instal·larà desfibril·ladors a la via pública a partir de l'any vinentOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La instal·lació de desfibril·ladors a la via pública es farà al llarg de 2017, segons es va posar de manifest en el darrer ple ordinari a pregunta del Partit dels Socialistes. Una mesura que es troba entre les contemplades en el marc de la comissió de seguiment del conveni Reus ciutat cardioprotegida que es va iniciar al 2014, tal i com expressa Noemí Llauradó. Qüestionada per aquest assumpte, la regidora de Salut no precisa la quantitat total, però si que fa palès que «no en seran molts» ja que «l’important és saber com funcionen i per això invertirem més en formació i informació», argumenta.

En paral·lel a la instal·lació, el projecte contempla la formació a la ciutadania a través de les escoles, instituts i altres institucions. Segons afegeixen des de la regidoria de Salut, «es prepararan sessions informatives i formatives durant l’any vinent». La ubicació dels desfibriladors als carrers de la ciutat complementarà els 37 dels que ja disposa actualment la ciutat en diversos equipaments. D’aquests, concretament, 12 són en espais municipals com l’ajuntament, a la caserna de la guàrdia urbana i vehicles, així com el pavelló olímpic, les piscines municipals durant la temporada d’estiu i el club de futbol Reddis. D’altra banda, 25 són no municipals, en emplaçaments com farmàcies, clubs esportius, centres comercials, hotels, empreses, residències geriàtriques, entre d’altres. A més, la Guàrdia urbana en té 8 de mòbils i un a la caserna.

Assessorament del SEM

El projecte Reus ciutat cardioprotegida va néixer fa dos anys arran d’un context que situa la mort sobtada com la responsable de més del 60% de les morts per malaltia coronària en adults. El 40% de les víctimes amb aquesta circumstància presenten una fibril·lació ventricular (FV) en la primera anàlisi del ritme cardíaca. La moció presentada per Ara Reus i aprovada pel ple de l’Ajuntament del 28 de març de 2014 instava el Govern de Reus a iniciar un estudi per a la implantació d’una xarxa de desfibril·ladors en punts clau de la ciutat. Segons el conveni, l’Ajuntament rep l’assessorament del SEM en el disseny i la implementació d’un servei de desfibril·lació pública. L’acord també té en compte la gestió i coordinació directa per part del SEM del conjunt d’actuacions per mantenir la cadena de supervivència, que s’inicien amb la detecció precoç d’una emergència cardiorespiratòria i la recepció de l’alerta, continuen amb l’activació del recurs d’emergència adient més proper, el suport als alertants mitjançant els consells telefònics donats per personal expert fins a l’arribada de la primera unitat, el preavís a l’hospital de destí i l’assistència mèdica fins l’arribada a l’hospital, tot això incloent-lo en la futura revisió i actualització del codi Aturada CardioRespiratòria.

Segons exposaven des del SEM, «si no hi ha aquests aparells la gent mor. Si estan, poden sobreviure», avalant-ho amb les diferències en les ciutats europees on s’ha implantat.

tracking