Diari Més

mUNICIPAL

La fusió IMAC-Museus prospera i el personal vol equiparar condicions

Ajornat el punt del ple que havia d’aprovar la cessió del local de l’Ajuntament a Metrovacesa per la construcció dels cinemes

Sessió del ple ordinari celebrat aquest dilluns a l'Ajuntament de Reus.

La fusió IMAC-Museus prospera i el personal vol equiparar condicionsOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El darrer ple ordinari de 2016 va estar capitalitzat per la cultura. I és que un dels punts que va quedar aprovat ahir és la fusió de l’IMAC amb l’Institut de Museus per crear un únic ens. L’aprovació es va fer amb els vots de l’equip del govern i del PP, qui va canviar un sentit del vot que fa pocs dies era contrari. Per contra, el PSC, C’s i la CUP no hi van donar suport. En el seu «no» van coincidir més en remarcar les formes com s’ha dut a terme més que el fons de la qüestió, després que quedés palesa la situació deficitària de l’IMAC.

El nou organisme, com ja es va anunciar a finals de novembre, comptarà amb 26 treballadors –24 dels quals ja integraven les respectives plantilles de l’IMAC i l’IMMR– i la nova estructura implicarà la creació d’una plaça de gerència i l’obertura d’un concurs públic per cobrir-la, així com la convocatòria d’una nova plaça de tècnic. D’aquests, n’existiran tres d’especialitzats: de festes i festivals, de restauració i de patrimoni. El nou ens, per la seva banda, implicarà que quatre dels treballadors que formaven part de l’IMAC ara passin a la plantila municipal perquè «ja estan prestant el seu servei aquí i no obstant estaven encara en plantilla d’aquest organisme», segons detallava la regidora de Cultura, Montserrat Caelles, en la roda de premsa posterior al ple.

Entre els treballadors que formaran part d’aquest nou ens, però, hi ha malestar per com quedarà configurat arran de la fusió. En un comunicat, els empleats de l’IMMR i de l’IMAC exigeixen una «equiparació total amb els treballadors de l’Ajuntament quant a sous, horaris, productivitats, categories i actualitzacions laborals». En aquest sentit, els treballadors demanen «la participació en la definició de la nova estructura de treball, amb la definició del catàleg, les funcions i els objectius». De la mateixa manera, els empleats creuen que la fusió dels dos ens de manera imminent «és un error perquè no sorgeix d’una reflexió del paper dels organismes sinó més aviat des del desconeixement i de la precipitació».

Per tot plegat, els treballadors d’ambdós organismes afegeixen en el comunicat que «creiem que la nova estructura que proposen és obsoleta i que no funcionarà, atès que només es limita a sumar les estructures preexistents, no afavoreix la transversalitat i no posa en valor les tasques del personal», conclouen.

«Sessió» de cinema ajornada

El ple havia de projectar ahir l’aprovació dels cinemes al Centre Comercial La Fira. Concretament, s’havia d’executar la renúncia municipal a l’ús del local per cedir-lo a Metrovacesa –actualment Merlin Properties–. El punt, però, va quedar fora de l’ordre del dia. Segons explicava l’alcalde, Carles Pellicer, després del ple, per facilitar els acords s’ha preferit ajornar l’assumpte fins la sessió ordinària de gener. Segons va detallar l’alcalde, el Partit Popular vol tenir més temps per al seu estudi: «per facilitar la seva aprovació hem cregut convenient donar més marge». De tota manera, l’alcalde es va mostrar convençut, repetint en més d’una vegada que Reus «tindrà uns nous cinemes al Centre Comercial».

Sobre els cinemes també s’hi referia el regidor d’Empresa, Marc Arza: «és una qüestió que va ser ben rebuda en comissió i tenim els suports necessaris com per tirar-ho endavant» –en referència a Ciutadans i el PSC–, però «entenem que és una situació de certa complexitat jurídica i al llarg d’aquesta setmana han anat sortint qüestions que hem anat resolent».

Qüestions que feien referència a «la fórmula jurídica, o a través de quina clàusula i de quina fórmula l’Ajuntament rebrà una remuneració si el centre comercial guanya diners amb el lloguer». Respecte el nombre d’espectadors pel qual l’antiga Metrovacesa cobraria el variable a l’operador dels cinemes, xifrat en 225.000 persones, i pel qual el consistori començaria a obtenir beneficis, Arza va argumentar que «ens consta que Merlin està negociant amb els operadors per fixar una variable a partir d’aquest nombre d’espectadors», però «com que vam veure precipitat que nosaltres incloguéssim les clàusules directes del nombre d’espectadors en el contracte, optem per dues idees», precisava. Així, el regidor d’Empresa precisava que el consistori treballa amb dues línies: d’una banda, «que en qualsevol variable que es calculi, l’Ajuntament hi participarà al 50%» i «qualsevol ingrés que el centre comercial rebi pel lloguer i que superi el cost de manteniment, l’Ajuntament també hi participaria».

tracking