Diari Més

Judicial

El TC clou el judici per Shirota amb la declaració de l'exsecretària d'Innova

Una diligència final crida la testimoni, que no havia comparegut a l’octubre per «defectes» a la citació

Una imatge d'arxiu la façana de les instal·lacions que van acollir Shirota Functional Foods.

El TC clou el judici per Shirota amb la declaració de l'exsecretària d'InnovaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El judici oral que ha de culminar la investigació iniciada al Tribunal de Cuentas (TC) sobre l’aval de 3 milions d’euros que l’antiga Innova va concedir a l’empresa publicoprivada de recerca Shirota Functional Foods (SFF) prossegirà avui, dos mesos després que comencessin les declaracions per aquest procediment –les quals van produir-se els dies 20 i 21 d’octubre, repartides en dues jornades de quatre hores cadascuna–, amb la compareixença, com a testimoni, de l’exsecretària i assessora jurídica d’Innova, Natàlia Torrell. Torrell ja havia estat citada inicialment, de fet, el mateix 21 d’octubre amb, entre altres, l’administrador concursal de Shirota, Roberto Cortadas, i després que oferissin el seu relat davant el jutge –tots ells en qualitat de testimonis– l’alcalde de Reus, Carles Pellicer; l’exprimera tinent d’alcalde, Teresa Gomis; i l’exgerent de Shirota, Xavier Gómez. Segons ha pogut saber el Diari Més i tal com detallen fonts judicials, però, «defectes formals» en la primera citació haurien propiciat que l’exsecretària del hòlding no declarés a l’octubre i el Tribunal de Cuentas hauria exercit, a partir d’aquí, el seu dret de repetir la citació. Fruit del nou pas del TC, el Departament Segon de la Secció d’Enjudiciament espera Natalia Torrell avui al punt de les dotze del migdia.

Un cop aquesta diligència final que és la declaració de l’exsecretària d’Innova s’hagi practicat, concreten les mateixes fonts, el Tribunal de Cuentas es trobarà en disposició d’emetre sentència –un fet que podria donar-se a partir de passats 20 dies respecte al final del judici– o bé d’esperar l’evolució de la instrucció penal que transcorre en paral·lel, relacionada amb el mateix aval, al Jujtat d’Instrucció número 3 de Reus, en el marc de la macrocausa Innova. El judici oral al TC té lloc lloc un any i mig després d’haver-se celebrat l’audiència prèvia, 17 mesos enrere, en una vista que va servir per establir els posicionaments de les parts i proposar proves, la major part de les quals van ser al seu moment desestimades. La causa al Tribunal de Cuentas es dirigeix contra set excàrrecs del tripartit reusenc: l’exalcalde Lluís Miquel Pérez, Josep Morató, Eduard Ortiz i Álex Martínez (PSC), Jordi Bergadà i Empar Pont (ERC) i l’ecosocialista Daniel Pi (ICV), tots ells membres del consell d’administració del hòlding Innova que, al març del 2007, van votar a favor de la participació a la nova entitat publicoprivada Shirota. Una decisió, aquesta, que va ser ratificada pel plenari municipal. La CUP va denunciar davant el TC, l’any 2012, un aval per 3 milions d’euros que el hòlding d’empreses municipals Innova va concedir a l’empresa alimentària de capital mixt Shirota, sense tenir-ne la majoria de l’accionariat.

Al 2014, el Tribunal de Cuentas ja va citar als implicats per informar-los de la xifra a què haurien de fer front si es determina l’existència de responsabilitat comptable, demanant-los l’afiançament de la quantitat. En cas que el Tribunal de Cuentas acabi determinant l’existència d’una mala gestió, en principi, els afectats haurien de respondre a allò que se’ls requereixi a partir del seu patrimoni propi.

Primeres sentències pel hòlding

L’òrgan fiscalitzador emetia, el passat juliol, les primeres sentències vinculades a Innova. Dues condemanaven l’exdirector general del hòlding, Josep Prat, el gerent de Reus Transport, Josep Maria Adserà, i l’exapoderat d’Epel Innova, Josep Iglesias, pels increments salarials aplicats a les plantilles d’ambdues empreses entre 2009 i 2011. José Augusto García Navarro i Xavier Sarrà van quedar absolts. En una altra resolució, també per increments salarials però en aquest cas a Rellsa, Prat va resultar igualment condemnat, però Iglesias i García Navarro van ser absolts.

tracking