Diari Més

Medi Ambient

Un informe del Síndic fixa Reus entre els municipis contaminats de purins

La Urbanització Blancafort han denunciat des del 2011 la gestió de residus en una granja de la zona

Una imatge de la bassa on, segons apunten els veïns, emmagatzemen els purins per regar el camp.

Un informe del Síndic fixa Reus entre els municipis contaminats de purinsBartolomé Pluma/ Cedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Síndic de Greuges de Catalunya situa Reus, en un informe fet públic el passat 1 de desembre i que recull dades de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), entre les poblacions del territori que registren un excedent de nitrogen a les aigües subterrànies, és a dir, que acullen, al seu subsòl, aigua en situació de contaminació per excés de purins. El municipi i el seu entorn formen part del que l’ACA cataloga com a «zones vulnerables», delimitades i reflectides a aquest informe en detectar-s’hi «nitrats que procedeixen de fonts agràries i de la gestió de dejeccions ramaderes» per damunt de la mitjana. La Urbanització Blancafort ha fet manifesta, des del 2011, la queixa dels seus veïns per «les males olors» que es desprenen, tal com ho entén l’Associació de Veïns, d’una granja pròxima als habitatges, i que vénen donades pel fet que, a l’explotació, «reguen els camps propers amb purins», apunta Bartolomé Pluma, president de l’entitat.

La mateixa urbanització, on viuen prop de 300 persones, ja va denunciar tant a la Generalitat com als Mossos d’Esquadra la situació, encara al 2014, però «avui dia seguim esperant una resposta», lamenta Pluma, que diu que, segons consta a l’Associació de Veïns de la Urbanització Blancafort, «la Generalitat ha obert diversos expedients per la gestió de residus que es fa –a la granja–, arran de diferents inspeccions, però l’activitat continua». A banda de «les males olors», explica el president de l’Associació de Veïns de la Urbanització Blancafort, aquesta gestió de residus que interpreten com a inadequada «també es nota a les finques del voltant» d’on es rega, tal com diuen, amb purins procedents de l’explotació ramadera. La problemàtica de les olors es fa «especialment notable a l’estiu» tot i que «a l’hivern també la tenim», conclou el president de l’entitat.

La «manca de control evident»

A l’informe, el Síndic recomana una «moratòria en l’atorgament de les autoritzacions per a la instal·lació de noves granges del sector porcí», suggereix a l’Administració que «es marqui objectius per incrementar l’ús de sistemes de depuració i plantes de compostatge» i recorda que aquesta «ha estat massa permissiva i poc rigorosa a l’hora d’evitar que es repeteixin abocaments en un mateix terreny». Igualment proposa que «s’impulsi la redacció del Pla director urbanístic d’ordenació de les explotacions ramaderes» per tal de regular la seva ubicació en relació als nuclis urbans o d’habitatges i planteja «un estudi i un tribut sobre residus i un pla de recuperació d’aqüífers» tot tenint en compte que «l’excés de nitrats provoca el mal estat en un 41% de les masses d’aigua subterrànies a Catalunya». Principalment, però, el Síndic de Greuges demana al Departament d’Agricultura «que intensifiqui els controls i elabori un règim sancionador específic quan es cometen irregularitats». I és que, tal com detalla el document, «la manca de control s’ha evidenciat», en els últims anys, «en una pràctica generalitzada que es coneix com el doblatge de les hectàrees, que consisteix a fer més d’un abocament de purins en un mateix terreny».

El Síndic també convida que l’Administració es marqui com a objectiu a assolir en dos anys que un mínim del 50% del tractament dels purins de les explotacions es faci per mitjà de sistemes de depuració i plantes de compostatge. Es fa càrrec que «les petites explotacions tindran, a priori, més dificultats amb el purí excedent, si econòmicament no disposen dels recursos suficients», però recorda que «el fet que una explotació sigui petita no implica que la gestió dels purins es faci de manera incorrecta».

tracking