Diari Més

Societat

Reus planteja que els bars tanquin la cuina a les 9 amb la Reforma Horària

El procés participatiu a la ciutat proposa que els teatres ofereixin funcions a partir de les 5 i les festes majors no superin les 10

La sessió celebrada a l'antic hospital el passat 16 de novembre.

Reus planteja que els bars tanquin la cuina a les 9 amb la Reforma HoràriaCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Més de 50 mesures que aconseguirien, sota el punt de vista dels ciutadans de Reus, «sincronitzar els nostres hàbits horaris amb els de la resta del món i amb un ritme més ordenat» donen lloc a l’informe de conclusions resultant del procés participatiu sobre la Reforma Horària que va celebrar-se al municipi durant el mes de novembre, i que planteja canvis i «millores» en tots els sectors: des del comerç a la cultura passant per la mobilitat, el teixit productiu o l’educació. Una de les propostes, que les cuines dels restaurants tanquin a les nou de la nit i els sopars se serveixin des de les set. Una altra, que els teatres ofereixin funcions a partir de les cinc de la tarda entre setmana. I algunes més, que mercats i botigues d’alimentació matinin per aixecar la persiana a les vuit o que els partits de futbol, per llei, no puguin emetre’s en «hores intempestives».

Aquestes iniciatives, sumades a les que s’han posat negre sobre blanc en altres onze ciutats de Catalunya –Terrassa, Barcelona, Igualada, Sort, Lleida, Lloret de Mar, Vilafranca, Tortosa, Girona, Mataró i Esplugues–, exercirien de guies en la implementació de la Reforma Horària, el «projecte ciutadà que impulsa canvis horaris perquè gaudim de llibertat en la gestió del temps», al territori. Una vintena de veïns de Reus i el seu entorn, nou dones i vuit homes d’entre 30 i 79 anys, gran part dels quals vinculats a entitats locals i en actiu als àmbits de l’administració pública, el comerç o els serveis van formular les propostes que recull aquest document de sessió, elaborat des de la Generalitat i fet públic la setmana passada.

Els apartats que més suggeriments apleguen estan vinculats a l’oci i a l’educació i la qüestió laboral. En el primer eix, els reusencs que han pres part del procés participatiu per la Reforma Horària aposten per traslladar el telenotícies a les vuit del vespre, normativitzar que no s’emetin programes d’alt interès públic ni partits de futbol en «hores intempestives», que les escoles redueixin la franja de dinar al migdia de dues fins a una hora i mitja per «no perdre temps» i guanyar-lo a la tarda, que els cinemes programin projeccions a les cinc en dies laborables i que els actes de festes majors «comencin a les deu de la nit com a molt tard». També que els restaurants encetin la carta de sopars a les set i que així, «els bars ampliïn l’horari d’obertura i tanquin abans».

Limitar els correus a una franja

En educació i vida laboral, demanen que les activitats extraescolars es mantinguin dins el recinte dels propis centres –i es penalitzi les empreses que les ofereixen en «horari tardà»–, que es bonifiqui fiscalment les empreses que contracten cuidadors, que es permeti els pares de nens entre zero i tres anys treballar a casa, fixar un horari limitat d’entrada de correus electrònics i potenciar «el teletreball» o que la feina es desenvolupi en «una bossa d’hores anual, no comptabilitzades per setmanes». En comerç, els suggeriments passen per concentrar les botigues al centre i mantenir baixos els preus dels pàrquings municipals per «lluitar contra els centres comercials». I en mobilitat, que «es prioritzin les sinergies entre Reus i Tarragona» i s’impliqui l’ATM en el procés.

tracking