Diari Més

Comerç

El reglament de marxants obligarà a respectar l'accés a botigues i portals de Reus

L’Ajuntament adapta el document local al marc normatiu català i amplia els supòsits de revocació de l’autorització a paradistes

Una imatge d'arxiu del Mercat de Marxants que es desplega al voltant del Mercat del Carrilet.

El reglament de marxants obligarà a respectar l'accés a botigues i portals de ReusOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La ubicació de parades al Mercat de Marxants de Reus haurà de «preservar lliures d’obstacles», a partir de les properes setmanes, «els portals dels habitatges i les entrades dels comerços» al seu voltant i mantenir, en aquest cas atenent a «raons de seguretat», una separació de mig metre entre cadascuna d’elles. Les «dimensions exactes del lloc de venda assignat», a més, quedaran detallades en el contingut de l’autorització que s’atorga als titulars perquè puguin exercir l’activitat i els supòsits en què aquesta podrà ser revocada s’amplien. Són algunes entre les modificacions que l’Ajuntament ha introduït al reglament de venda no sedentària en mercats de marxants de la ciutat, aprovades en el ple del 2 de novembre i incorporades a un text del 2014 que, ara en fase d’exposició pública, es reformula per adaptar-se al marc normatiu català.

La resta de canvis al reglament inicial, que afecten apartats i paràgrafs concrets de nou dels 27 articles amb què compta el total del document, se centren en els requisits per a l’obtenció de l’autorització de venda, les dades que aquesta ha de contenir, la pròrroga de les autoritzacions i la seva transmissió. En el primer capítol, el nou text rebaixa dels 600.000 fins als 300.000 euros la cobertura mínima de l’assegurança de responsabilitat civil que han de contractar els paradistes. En el segon, concreta que, a ulls de l’Ajuntament, hauran de constar a més de les del titular de cada parada també les dades de les persones habilitades per a regentar-la «amb motiu de baixes laborals, per raó de maternitat o situacions similars».

Pel que fa a la pròrroga de les autoritzacions, la sol·licitud per a obtenir-les haurà de presentar-se «amb una antelació mínima de dos mesos abans de la finalització» que fins ara no es contemplava i els qui transmetin la seva autorització a una altra persona «per cessament voluntari del titular de l’activitat en tots els mercats», una qüestió que és possible sempre i quan hagin transcorregut 5 anys des de la seva obtenció, «no podran tornar a optar a cap nova llicència en el mateix mercat durant el període de cinc anys». El reglament també varia en els supòsits d’extinció i revocació dels títols, que amb el nou document s’amplien i atenen aquesta opció «a conseqüència d’una resolució ferma recaiguda en un procediment sancionador» quan l’anterior text precisava els diferents escenaris.

Des de l’Associació de Marxants de la Província de Tarragona, el president Josep Gómez explica que aquesta preservació de portals i accessos a botigues que l’Ajuntament ha regulat per alinear-se amb la normativa de la Generalitat, i que estaria en disposició d’incidir únicament en el Mercat de Marxants que envolta el Mercat del Carrilet, «no estava esdevenint un problema» tot i que, precisament «el que demanàvem els marxants a l’Ajuntament era que fes complir el reglament tal com estava abans en altres aspectes com el dels horaris d’entrada i sortida de vehicles».

«Volem que rebaixin les taxes»

Gómez apunta també que «hem estat intentant, de manera contínua, que l’Ajuntament de Reus i també altres d’altres ciutats baixés les taxes als marxants en aquest moment que la situació és més dura i, quan les coses vagin bé, puguin tornar-les a establir tal com estaven, però no ens en sortim». Per aquesta campanya de Nadal que ara s’acosta el col·lectiu espera «que la situació es mantingui més o menys igual. Pujarà o baixarà un 5% depenent de la climatologia, però no podem parlar de recuperació».

tracking