Diari Més

El Col·legi d'Advocats crea una Comissió per la defensa dels drets dels animals

Professionals oferiran assessorament jurídic a entitats i particulars en casos de maltractament, recolliran estadístiques i treballaran en un «canvi social»

Una imatge d'arxiu de la façana i un dels accessos als Jutjats de Reus.

El Col·legi d'Advocats crea una Comissió per la defensa dels drets dels animalsOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un grup d’advocats dedicats a la causa animalista han donat lloc, en el marc del Col·legi d’Advocats de Reus, a la nova Comissió per la defensa dels drets dels animals, constituïda fa dos mesos arran de diverses peticions de la Junta de Govern i que ha dedicat les darreres setmanes a definir com materialitzarà la voluntat d’«aportar els nostres coneixements per contribuir a millorar les condicions de vida dels animals, vetllar perquè la legislació es compleixi, lluitar per la creació de noves lleis que puguin protegir-los encara més i promoure la conscienciació social de manera que hi hagi un canvi en com la ciutadania percep els animals i com els tracta».

A falta que acabin de perfilar-se les línies d’actuació de la nova Comissió, encara amb reunions pendents i programades abans d’entrar en ple funcionament, la idea principal passa per «oferir assessorament jurídic a associacions o persones que potser tenen constància d’algun cas de maltractament i que no saben què poden fer», apunta la responsable d’aquesta nova eina, Yvonne Figueras, que treballarà braç a braç amb una quinzena de professionals del dret implicats en el projecte. Un altre dels propòsits que ara es defineixen en aquest punt incipient és el de sondejar una col·laboració estreta amb Fiscalia per analitzar les denúncies que en aquest sentit s’hi presentin i «elaborar estadístiques» que permetin així conèixer més a fons la problemàtica. Una «xacra» que, en els darrers temps, «ha viscut un increment sobretot pel que fa als animals domèstics, als gats i als gossos, i que especialment ens preocupa en la qüestió dels abandonaments». Pel que fa precisament a aquest àmbit, i en relació «als llocs de recollida» de les mascotes, una de les metes que la Comissió per la defensa dels drets dels animals que ara estrena el Col·legi d’Advocats de Reus s’ha fixat és «el sacrifici zero».

«Val la pena denunciar»

Tot plegat, afegeix Figueras, en direcció a la meta que esdevindria «eradicar el maltractament animal», un objectiu que haurà de passar per «no treballar únicament amb els instruments legislatius» sinó fer-ho «a través de la conscienciació social, ja que el que hi ha d’haver realment és un canvi social. No és només dir que els animals tenen uns drets, que és així, sinó que s’ha de veure des d’un punt de vista de fer-ne una socialització: sovint són molt beneficiosos per a les persones». És per això que la Comissió per la defensa dels drets dels animals impulsarà paral·lelament a l’acció que els seus membres puguin impulsar com a advocats també «campanyes de sensibilització, xerrades o col·loquis» que complementin aquesta primera vessant.

De fet, des d’aquest grup de professionals del dret dedicats a la causa animalista recorden que, en possibles situacions de maltractament, abandonament o similars, «sí que val la pena denunciar». I és que «hi ha hagut una reforma del codi penal que ha endurit les penes i de mica en mica s’estan fent passes per continuar avançant». A partir de la setmana vinent hi ha prevista una nova reunió d’aquesta Comissió per la defensa dels drets dels animals que continuarà incidint en el caràcter de la mateixa.

tracking