Diari Més

El propietari de Traiber culpa a un treballador «ressentit» per les pròtesis defectuoses

Luis Márquez acusa els pèrits de no haver analitzat les peces extretes a pacients de forma «imparcial» i assegura que són «les millors del mercat»

El propietari de Traiber, Luis Márquez, amb el seu advocat al davant dels jutjats de Reus.

El propietari de Traiber, Luis Márquez, amb el seu advocat al davant dels jutjats de Reus.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El gerent de l’empresa Traiber, Luis Márquez, ha defensat aquest dimecres que les seves pròtesis són «tecnològicament impecables i de les millors del mercat» i ha acusat els pèrits de no haver actuat de forma «imparcial» en l’anàlisi de les peces extretes a diversos pacients.

El fundador de la companyia reusenca ha comparegut aquest dimecres davant del jutge del cas Innova de Reus per respondre com a investigat per la presumpta venda de pròtesis caducades i en mal estat, i també per les presumptes pressions a diversos metges i a l’Hospital Sant Joan de Reus perquè col·loquessin les pròtesis de la companyia. Márquez s’ha acollit al seu dret de no declarar «perquè el procediment encara no està acabat i hi ha coses que encara han de sortir», segons ha explicat a les portes dels jutjats de Reus. El propietari de la firma ha atribuït els problemes detectats a un treballador «ressentit» en motiu dels problemes econòmics que van obligar la companyia a entrar en concurs de creditors. Márquez ha acusat aquest empleat d’haver «sabotejat» l’empresa obviant diversos controls que havia de portar a terme.

Márquez ha traslladat un missatge de «tranquil·litat» als pacients afectats i a la ciutadania i ha garantit la bona qualitat dels seus productes. A més, ha posat en dubte l’objectivitat dels pèrits que han analitzat les peces extretes a diversos pacients. «Llegint els informes, crec que no són objectius ni imparcials. S’ha fet l’informe que l’acusació volia que es fes», ha etzibat. El propietari de Traiber ha lamentat que la seva empresa encara estigui precintada «no se sap per què» i que l’hagin deixat sense negoci. Márquez ha recordat que Traiber, durant els seus 31 anys, es va convertir en una empresa pionera a Catalunya i va demostrar un alt nivell investigador que li va valdre diversos reconeixements, segons ha assenyalat. «Hem fet més de 40 patents internacionals i hem venut a tot el món més de tres milions de productes nostres i mai havíem tingut cap denúncia ni cap queixa. Només arran d’aquest procediment han sortit les coses que han sortit, perquè quan es volen treure coses, se’n treuen d’allà on no n’hi ha», ha remarcat.

Márquez també ha criticat al cap de Traumatologia de l’Hospital Sant Joan de Reus, a qui ha acusat d’haver imposat la compra de pròtesis americanes en detriment de les seves. «Nosaltres portàvem quinze anys implantant pròtesis aquí sense cap problema i n’ha imposat unes d’estrangeres, que són tres vegades més cares que les nostres i no són millors», ha argumentat.

Per la seva banda, l’advocat de 57 afectats per les pròtesis presumptament defectuoses de Traiber, Emili Ortiz, ha remarcat que les pericials han anat a càrrec de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i el Centre Català del Plàstic, dues institucions que, segons ha dit, en cap cas han actuat de forma parcial. Segons el lletrat, les anàlisis conclouen que les pròtesis no complien els estàndards de qualitat i que presentaven nombrosos defectes. També que incloïen partícules abrasives que alliberen al cos partícules potencialment cancerígenes, polietilè en mal estat i s’esterilitzaven més d’una vegada.

Una seixantena d’investigats

A l’octubre, el titular del jutjat d’instrucció número 3 de Reus va acordar dividir en dues parts la peça separada número 4 del cas Innova, relativa a Traiber. La peça 4 es manté i se centra en les presumptes pressions a diversos metges i a l’hospital reusenc perquè col·loquessin les pròtesis de la companyia. A més, va crear la peça 15, sobre els pacients afectats. D’aquests, prop d’un centenar s’haurien personat en la causa, segons Ortiz.

A més de l’empresari, entre els investigats hi ha 47 metges -la majoria dels quals són cirurgians ortopèdics-, per les sospites que haurien pogut cobrar comissions il·legals per part de l’empresa Traiber a canvi d’utilitzar el seu material i perquè «mantinguessin la boca tancada» sobre les deficiències tècniques detectades. També figuren com a investigats 12 treballadors de Traiber, a més del seu propietari, Luis Márquez; així com el directiu de Sagessa, Joan Benet; l'exprimera tinent d’alcalde de l'Ajuntament de Reus Teresa Gomis, i l'actual regidor reusenc Marc Arza, tots dos de CiU, en el seu cas per haver pressionat, presumptament, perquè l’Hospital de Sant Joan de Reus tornés a comprar a l’empresa Traiber. El magistrat els atribueix una dotzena de presumptes delictes: prevaricació i malversació de cabdals públics, alteració de preus en concursos i subhastes públiques, tràfic d'influències, suborn, omissió del deure de perseguir delictes, societari, frau a l'Administració, estafa, corrupció entre particulars, falsedat documental, salut pública, i blanqueig de capitals.

tracking