Diari Més

Ensenyament

El model lingüístic de l'Escola Joan Rebull arriba al Parlament

La consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz, respondrà en Comissió sobre «quins centres públics a Reus ofereixen part del seu currículum en espanyol»

La façana de l'Escola Joan Rebull, a l'avinguda Onze de Setembre.

El model lingüístic de l'Escola Joan Rebull arriba al ParlamentOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Comissió d’Ensenyament del Parlament de Catalunya tractarà, en una de les properes sessions, qüestions relacionades amb «el model lingüístic de l’Escola Joan Rebull», «l’ensenyament plurilingüe» a la ciutat o «els centres públics de Reus que ofereixen part del seu currículum en espanyol». El Grup Parlamentari de Ciutadans ha registrat una bateria de preguntes adreçades a la consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz, en aquests termes i basades en declaracions realitzades per Ruiz a l’entorn de la situació de l’Escola Joan Rebull, que saltava a l’actualitat a finals del curs passat per la querella presentada davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per una família que reclamava les classes en castellà per al seu fill.

La querella va desembocar en mesures cautelars que, almenys durant uns mesos i fins principis d’aquest mateix curs, contemplaven l’aplicació del 25% de docència en castellà, en matèries no lingüístiques, a una de les classes del centre, a l’espera d’una sentència per part del TSJC. Ensenyament va prendre en aquell moment la determinació de cenyir-se a les mesures donat que el requeriment comportava que, en cas de no fer-ho, la responsabilitat final recauria sobre la direcció de l’Escola Joan Rebull, gestora de la seva implantació a la classe en qüestió. Fonts del mateix Departament detallaven en el moment de saltar la notícia que el 25% de docència en castellà afecta exclusivament una de les aules i en cap cas el global de l’escola.

Les preguntes registrades pel Grup Parlamentari de Ciutadans van dirigides a concretar «quin és el capteniment del Departament d’Ensenyament davant el fet constatable que a Reus per aconseguir un ensenyament plurilingüe s’ha d’optar per una escola concertada perquè tots els centres públics ofereixen un ensenyament monolingüe on totes les assignatures són en català excepte les de castellà i angles?» i «quins centres públics a Reus ofereixen alguna part del seu currículum en llengua espanyola i quins són els llibres que fan servir en aquesta llengua?», tal com detalla la documentació admesa a tràmit al Parlament. També «quin és el capteniment del seu Departament que es faci pública la identitat de les famílies –que sol·liciten l’ensenyament en castellà–?» i si «s’ha posat el Govern en contacte amb les famílies per interessar-se pel seu estat després d’haver rebut tantes pressions que han hagut de canviar als menors de centre?».

El trasllat de l’alumne

La regidora d’Ensenyament de l’Ajuntament de Reus, Maria Dolors Sardà, confirmava en el ple del mes de setembre, davant una pregunta de la CUP, que l’alumne la família del qual havia impulsat el 25% en castellà havia abandonat l’Escola Joan Rebull i havia estat traslladat a un altre centre. Per la seva banda, el Grup Municipal de Ciutadans a Reus denunciava, a principis d’octubre, que el 25% de les classes en castellà que havia sol·licitat l’exalumna de l’Escola Joan Rebull i que van ser dictades de compliment pel Tribunal Superior de Justícia durant el curs passat no es van arribar a fer. Segons afirmava llavors la portaveu adjunta de Ciutadans,Pepa Labrador, «no es va complir la resolució d’impartir una assignatura troncal en castellà».

tracking