Diari Més

El ple suspèn l'avançament de tributs i Pellicer diu que «tirarem endavant»

Govern, PSC i CUP eliminen el 4% per compensar l’IBI de l’Hospital i Reus ja negocia pressupostos

El «sí» del ple al final del pagament avançat, en una sessió marcada pels retrets creuats.

El ple suspèn l'avançament de tributs i Pellicer diu que «tirarem endavant»Olívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La supressió de la bonificació del 4% a l’avançament del pagament d’impostos i l’eliminació de l’1,5% a la domiciliació de tributs per tal de compensar l’exempció de l’IBI a l’Hospital Sant Joan de Reus van rebre llum verd durant el ple d’ordenances fiscals, celebrat aquest dimecres amb caràcter urgent, després que el govern acceptés incloure en l’expedient, aquest dilluns, deus de les tres propostes del PSC per compensar el desequilibri d’uns 700.000 euros que suposarà la nova situació de l’equipament sanitari.

La sessió, marcada pels retrets creuats entre grups municipals i govern a l’entorn de les dificultats per trobar una entesa i haver aplicat més modificacions sobre les ordenances –l’ordre del dia contemplava només cinc punts, un d’ells d’obligada votació sobre el caràcter urgent de la convocatòria i altres cinc relatius a taxes pel servei de cementiri i per la utilització de la via pública– acabava amb l’alcalde Carles Pellicer assegurant, en la compareixença posterior a les votacions davant els mitjans de comunicació, que «no em quedaré amb les mans lligades». Tot i la retallada que les conclusions del ple suposarà sobre els pressupostos–i que el govern xifra en més d’un milió d’euros–, Pellicer lamentava la «fragmentació perversa» a l’Ajuntament i avisava que «tirarem endavant la ciutat sigui com sigui» i no descarta l’opció d’anar a crèdit.

De fet, i tal i com concretava el mateix Pellicer, Reus ja pensa en els pressupostos i les negociacions per aquest capítol, estretament vinculat a les ordenances fiscals, arrencaran a principis de la propera setmana. En aquest sentit, l’alcalde posava l’accent en la convicció que «els ponts» amb la resta de forces «no estan trencats, i jo crec que s’hi pot caminar» i subratllava el paper de la CUP en les negociacions per les taxes, que tocaven a la seva fi fa alguns dies davant la negativa de l’assemblea cupaire a un acord amb el govern de CiU, ERC i Ara Reus. Pellicer destacava també, tornant a la pressió fiscal que suporten els reusencs, que aquesta es troba «un 25% per sota de la mitjana de les set ciutats més poblades de la demarcació» i apuntava que «les ordenances estan congelades des del 2012».

Pel que fa a les votacions, el «sí» govern, PSC i CUP servia per aprovar l’eliminació d’aquest 4% de bonificació al pagament avançat de tributs, una mesura a què, l‘any passat, van acollir-se prop de 8.600 reusencs i que va suposar per a les arques municipals deixar d’ingressar vora 400.000 euros. En aquest punt, PP i Ciutadans van votar en contra i únicament el regidor de la formació taronja Juan Carlos Sánchez s’hi va abstenir, «per evitar malentesos» al·ludint a la seva condició d’empresari. La supressió de l’1,5% de bonificació a la domiciliació de rebuts van propiciar-la els vots favorables de govern i PSC, mentre que PP i Ciutadans van votar en contra i la CUP s’hi va abstenir.

Taxes per a sepultures i circs

Els altres dos punts de l’ordre del dia tractaven l’establiment de tarifes per a la concessió de sepultures de dues illes al cementiri de Reus i dels columbaris, i la creació d’una tarifa d’ús del sòl per metre quadrat pel que fa a la instal·lació de circs i similars i a l’ús del parc de la festa. Així, en aquest últim apartat, la tarifa es rebaixarà als 0,0006 euros des dels 0,18 en què estava fixada ara. Ambdues mesures van prosperar.

Ple ordinari el 2 de novembre

Davant aquesta situació, i un cop celebrat dimecres el ple d’ordenances fiscals, el ple ordinari corresponent al mes d’octubre tindrà lloc a l’Ajuntament el proper 2 de novembre. Les qüestions que hi han de concórrer es tractaran en una nova Comissió Informativa prevista per avui mateix. Es dóna la circumstància que aquell serà l’últim amb David Vidal ocupant el seu lloc com a regidor, després de la decisió presa pel cupaire de dedicar-se més intensament a la qüestió d’Innova.

tracking